Altına Olan Talep Azalıyor

Finansal krizin başından bu yana Dünyanın en büyük altın destekli exchange-traded fonunda (ETF) varlıklar en düşük seviyeye geriledi. Bu gerilemede hisse senetlerinin ralli yapması ve yatırımcıların Fed’in faiz artırımına hazırlanması etkili oldu. Durum böyle olunca da altına olan talep düştü.

Çarşamba Günü SPDR Gold Trust’taki varlıklar 0,2’lik düşüşle 704.22 ton ile Eylül 2008’den bu yana en düşük seviyeye indi. Lehman Brothers Holdings Inc. 2008 yılının eylül ayında çökerek küresel piyasalarda genel bir düşüşe yol açmıştı. 2012 yılının Aralık ayında ise SPDR’deki altın varlıkları zirve yapmıştı. O günden bu yana yüzde 48 azalma yaşandı.

ABD ekonomisinin krizden toparlanma göstermesi ile altın fiyatları bir sıkışma içerisine girdi. Hisse senedi piyasalarındaki Rally ABD ekonomisindeki güçlenme ile hızlandı ve altına olan talebi azalttı. ABD Darphanesi’nden yapılan American Eagle altın sikkesi alımları Mayıs ayında son 8 yılın en zayıf dönemini yaşadı. Perth Darphanesi’nin satışları 2012’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. 2015 yılında Dünya hisseleri ise yükselişe geçti, Çin’in gösterge endeksi 12 ay içinde iki katından fazla yükseldi. ABD hisseleri rekor seviyeye ulaştı.