Kariyer

Hayata Damga Vuran Girişimcilik Hikayeleri

Abone Ol

Gösterdikleri cesaret ve aldıkalrı desteklerle hayatlarını çizenler, kendi işlerini yaparak başarı hikayelerine imza atıyorlar. Siz de bu hikayelerden birine sahip olabilirsiniz...

Bartın'da, dedelerinden kalma atölyeyi fabrikaya dönüştüren Ergül kardeşler, ürettikleri balta, kürek, çekiç ve fırça sapını ihraç ederek yıllık 1 milyon dolar gelir elde ediyor.

Çatalca’nın Örencik köyünde yaşayan Melek Yılmaz, 700 liralık makro krediyle iki keçi alarak hayvancılığa başladı. Melek Yılmaz çok çalışarak şimdi inekleri, keçileri, tavukları ve kazlarıyla dolu bir çiftliğe kavuştu. Çok çalışmanın kendisini bugünlere getirdiğini söyleyen Yılmaz kimseye muhtaç olmadan yaşamanın çok çok önemli olduğunu söylüyor.

Bartın'ın Kozcağız beldesi Sütlüce köyünde yaşayan 2 çocuk babası inşaat teknikeri Cengiz Özdemir, Halk Eğitim Merkezi’nin açtığı istiridye mantarı kursuna katıldı. Ardından Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu aracılığıyla Genç Çiftçi projesine başvuran Özdemir, proje kapsamında aldığı 30 bin liralık hibe desteğiyle yılda 12 ton istiridye mantarı yetiştiriyor. Özdemir’in aylık kazancı ise 5 bin lira civarında.

İzmirli girişimci Cengiz Kılıç, KOSGEB’den aldığı destekle ısıtmalı ceket ve mont imalatı işine girdi. Artan taleplere yetişemeyen Kılıç, yurtiçindeki satışlarına ek olarak şimdi başta Avrupa ülkeleri olmak üzere çok sayıda ülkeye ihracat yapıyor. Kılıç, KOSGEB desteğinin kendisi için dönüm noktası olduğunu söylüyor.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan aldığı destekle tatil köyü kuran 48 yaşındaki Arif Doğru, Bursa’da doğduğu köyde rüyasını gerçeğe dönüştürdü. Başta Arap turistler olmak üzere çok sayıda misafire ev sahipliği yapan tatil köyünde tatilciler hobi bahçelerinden ATV ile safari yapma keyfine kadar birçok hizmetten yararlanabiliyor.

Kahramanmaraş’ta yaşayan 70 yaşındaki Osman Beyitler, 25 yıldır her gün sokaklarda kendi hazırladığı haşlanmış nohut satarak geçimini sağlıyor. Külah halinde 50 kuruştan sattığı haşlanmış nohut sayesinde 3 katlı bir ev yaptırdığını söyleyen Beyitler, yaptığı iş sayesinde 6 çocuk büyüttüğünü ifade etti.

Elazığ’da yaşayan 2 çocuk annesi Esra Gündoğan, kocasının hobisi olan tespih yapımını mesleğe dönüştürenlerden. Şimdilerde kendi atölyesinde farklı tarzlarda tespih yapıp satan Gündoğan, “kadın isterse her işi yapar” diyenlerden.

İzmir’de yaşayan Kemal İnci, kuaförlük yaparken kaynak saç ve peruk işinde uzmanlaştı. Mesleğini daha da geliştiren İnci, yurtdışından ithal ettiği saçları işleyerek yine yurt dışına satan İnci, Miami’de bir dükkan açmayı ve işini burada devam ettirmeyi amaçlıyor.

Samsun’da yaşayan Tuba Namdar fizik mühendisliği bölümünden mezun. Onun hayatını değiştiren olay ise 12 yıl önce muayene için gittiği bir hastanede başlıyor. Burada muayene masalarının ters çevrilerek kullanıldığını fark eden Namdar, tek kullanımlık muayene örtüsü işine giriyor ve şimdi yurtdışına da ihracat yapıyor. Üstelik Namdar kurduğu işletmede 5 kişilik de istihdam sağlıyor.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'ndan (TKDK) aldığı destek ile tavuk üretim tesisi kuran girişimci Hamiyet Kayalı, işletmesini 1 milyon liralık destekle kurdu. TKDK desteğiyle yılda yaklaşık 300 bin tavuk ürettiklerini ifade eden Kayalı, 2014 yılından beri faaliyet gösteren işletmesinde 30 kişiye de istihdam sağlıyor.