2025 yılı merkezi yerleştirme süreci başlıyor! Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), KPSS 2025/1 tercih dönemi kapsamında en az 800 memur alımı bekleniyor. ÖSYM tarafından 10 Temmuz 2025’te yayımlanacak tercih kılavuzunda, birçok kurumun boş kadro talepleri yer alacak.
KPSS 2025/1 Tercih Süreci Başlıyor!
ÖSYM’nin resmi takvimine göre KPSS 2025/1 tercih işlemleri, 10 – 17 Temmuz 2025 tarihleri arasında yapılacaktır. Adaylar tercihlerini ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (https://ais.osym.gov.tr) üzerinden gerçekleştireceklerdir.
Tercih Ücreti: 130 TL
Sadece 2024 KPSS Puanı ile tercih yapılabilecek.
TCDD Memur Alımı Beklenen Kadrolar
TCDD’nin geçmiş dönem alımlarına bakıldığında, aşağıdaki unvanlarda personel alımı yapılması bekleniyor:
- Tren Teşkil Memuru
- Hareket Memuru
- Vagon Teknisyeni
- Mühendis
- Büro Personeli
- Tekniker
- Elektrik/Elektronik Personeli
TCDD Özel Şartları ve Nitelik Kodları:
Devlet Demiryolları Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü pozisyonlarında istihdam edilecek personelin tümü, atandıkları işyerinde en az beş (5) yıl süre ile görev yapmadan yer değişikliği isteğinde bulunamayacak olup adayların tercih yaparken bu hususu göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.
4492 nitelik kodunun kullanıldığı Mühendis (Raylı Sistemler Mühendisliği) pozisyonuna atanacak adaylardan; en az C sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Belgesi istenmekte olup bu belgeye sahip olmayan adayların yerleşseler bile atamaları yapılmayacaktır.
Kondoktör pozisyonuna atanacak adaylar; 7 gün / 24 saat esasıyla trenle birlikte sürekli seyahat halinde olacak ve bilet kontrolünün yanı sıra, yolcu trenlerinin seyrüseferi sırasında yolcuların güvenli bir şekilde trene alınması, seyahat etmesi ve trenden ayrılmasını sağlayacaktır.
4478, 4484 ve 4485 nitelik kodlarının kullanıldığı Memur (Lojistik Memuru) pozisyonuna atanacak adayların; TCDD Taşımacılık A.Ş. Sağlık ve Psikoteknik Yönergesinde ilgili unvan için belirtilen sağlık koşulları ile psikoteknik yeterlilikleri taşımaları zorunludur. Bu unvanda çalışacak personel; taşradaki yükleme ve boşaltma işlemlerinin yapıldığı işyerlerinde, 7 gün / 24 saat esasıyla tren hazırlama, yükleme, boşaltma, tartı, evrak, vagon mühürleme vb. işlemleri yapıp/yaptırıp takip etmekle birlikte, manevra hizmetlerinin düzenli ve emniyetli olarak yapılmasını temin etmekle görevli olacaklardır.
DHMİ Memur Alımı Beklentileri
DHMİ tarafında ise aşağıdaki kadrolara alım yapılması muhtemeldir:
- Hava Trafik Kontrolörü,
- Apron Memuru,
- Tekniker,
- Elektrik-Elektronik Mühendisi,
- Bilgisayar İşletmeni,
- Büro Personeli,
- Mühendis,
- Köprü Operatörü,
- İş Makinesi Sürücüsü,
DHMİ, Mesleğe Göre Özel şartlar ve Nitelik Kodları:
Nitelik Kodları memur kontenjanına göre belirleniyor. Bu kapsamda yukarıdaki kontenjanlara göre aşağıdaki nitelik kodları ve şartları aranacak.
İş Makinası Sürücüsü ve Köprü Operatörü 3366 Nitelik Kodu: Makine, İş Makineleri, Makine Yağları ve Yağlama Teknolojisi, Bilgisayar Destekli Makine, Termik Santral Makineleri önlisans programlarının birinden mezun olmak.
Tekniker
3292 Nitelik Kodu: Mekatronik veya Mekatronik Teknolojisi önlisans programından mezun olmak.
3287 Nitelik Kodu: Termik Santrallerde Enerji Üretimi, Hidroelektrik Santralları, Hidroelektrik Santralleri, Elektrik Enerjisi Üretim,İletim ve Dağıtımı, Enerji önlisans programlarının birinden mezun olmak.
3293 Nitelik Kodu: Elektronik, Elektrik-Elektronik, Endüstriyel Elektronik, Elektronik Teknolojisi, Elektrik ve Elektronik Teknolojisi, Elektrik-Elektronik Teknikerliği, Deniz Elektroniği, Dijital Dönüşüm Elektroniği önlisans programlarının birinden mezun olmak.
3366 Nitelik Kodu: Makine, İş Makineleri, Makine Yağları ve Yağlama Teknolojisi, Bilgisayar Destekli Makine, Termik Santral Makineleri önlisans programlarının birinden mezun olmak.
Apron Memuru 4493 Nitelik Kodu: Havacılık Yönetimi, Havacılık işletmeciliği, Havacılık, Sivil Hava İşletmeciliği, Sivil Havacılık İşletmeciliği veya Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği lisans programlarının birinden mezun olmak.
Memur 4421 Nitelik Kodu: Ekonomi, İktisat, İş İdaresi ve İktisat, Ekonomi ve İdari Bilimler, Ekonomi-Yönetim Bilimleri, Ekonomi Politik ve Toplum Felsefesi, Uluslararası Ekonomi lisans programlarının birinden mezun olmak.
Mühendis 4639 Nitelik Kodu: Makine Mühendisliği, Makine ve İmalat Mühendisliği, Makine ve Üretim Mühendisliği, Makine ve Malzeme Mühendisliği lisans programlarının birinden mezun olmak.
Genel Başvuru Şartları Nelerdir?
KPSS 2025/1 tercihleri için aranan genel şartlar şunlardır:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48. maddesindeki koşulları taşımak
- 2024 yılı KPSS (B Grubu) sınavına girmiş olmak
- İlgili öğrenim düzeyinden mezun olmak
- Erkek adaylar için askerlikle ilişiği olmamak
- Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan yaşlı veya emekli aylığı almıyor olmak
Tüm Gelişmeleri Anlık Takip Et!
KPSS 2025/1 merkezi yerleştirme sürecindeki tüm gelişmeleri anında takip etmek için İşin Olsa mobil uygulamamızı indirin ve bildirimleri açmayı unutmayın.
BAŞVURU ERANI AÇILDIĞINDA ANINDA HABERDAR OLMAK İÇİN İŞİN OLSA MOBİL UYGULAMASINI İNDİRİNİZ.
İşin Olsa İnstagram >>>>> BURAYA
İOS ve Android Uygulama İçin >>>> BURAYA