Bir çok öğrenci daha iyi ve daha kaliteli eğitim alabilmek adına yurt dışı eğitimini tercih ediyor. Peki yurt dışı eğitim bursu almak için yapılması gerekenler nelerdir? Yurt dışı eğitim bursu almanın şartları nelerdir?

Yurt Dışı Eğitim Bursu Hakkında Bilinmesi gerekenler

Yurt dışında bur almak için önecelikle kuruma karar vermek gerekir. Bu bursu yurt dışında eğitim alacağımız kurumdan alabiliiz. Bunun yanı sıra yerleşik eğitim vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı, British Counsil Chevening gibi kurumlardan burs almak mümkündür. burslarla ilgili temel kriterler aslında akademik kriterlerdir. Yani sizin önceki eğitimlerinizdeki not ortalamanız, referans mektuplarınız, ingilizce seviyesini ölçen sınavlar gibi standart sınavlar, bunun yanı sıra eğitim seviyenize göre AT, GMAT ve Gre sınavları yurt dışı eğitim bursları önemlidir. Bu sınavlardan alacağınız notlar sizin akademik başarınızı belirler ve bunlar yurt dışı eğitim bursları için çok önemli kriterlerdir. Özellikle lisans düzeyinde Amerika’da spor bursları apayrı bir kategoridir. Milli takım sporcusuysanız veya sanat ve spor dallarından birinde çok başarılıysanız bu sizin burs almanız için artı puan olacaktır.

Yurtdışı eğitim bursu ile ilgili öncelikle her alanda burs verilmediği bilinmelidir. Öncelikle burs alacağınız kurumun hangi bölümlerde burs verdiğini iyi öğrenmeniz gerekir. Eğer bölümünüz burs verilen bölümlerden bir tanesi ise hem alanınız önemli hem de lisans, yüksek lisans ve doktora için veriliyor olabilir burslar. Bundan sonra birkaç tane temel kriter var. Birincisi sizin o ana kadar olan akademik kariyeriniz. Yani lisenizde, üniversiteniz de ya da masterinizde akademik yayınlarınız, eğer alıyorsanız lisans seviyesindeki not ortalamanız ve hocalarınızdan alacağınız not ortalamanız sizin akademik geçmişinizle ilgili kriterlerdir. Bunun dışında yine sizin akademik performansınızı belirleyen sınavlar var. Bunlar;

- Amerika için SAT sınavı

- GRE sınavı

- İşletme bölümü yüksek lisans için GMAT sınavı

- TOEFL veya IELTS sınavları

Bu sınavlardan alacağınız sonuçlar da sizin yurt dışı eğitim bursu alabilmeniz için büyük önem taşımaktadır. Üçüncü olarak da özellikle lisans seviyesinde daha fazla ama yüksek lisans seviyesinde de etkisi yok denemez. Bu da sizin eğitim dışında yani akademik hayatınızın dışında yaptıklarınız. Mesela gönüllü çalışmalarınız, mesela spor veya sanatla ilgileniyorsanız o konudaki faaliyetleriniz. Bunlar bir bütün olarak değerlendiriliyor ve bu süre içerisinde mülakatlarda var. Sizin kendinizi ifade etmeniz için bu mülakatlara da katılmanız gerekiyor.

Yurtdışı eğitim bursu harcamaları burs alınan kurumla da ilgilidir. Aslında Türk Eğitim Vakfı bursu gibi üniversite dışındaki burslar genellikle hem eğitim masraflarının tamamını kapsarlar hem de öğrencinin tüm yaşam masraflarını kapsarlar. Yaşam maliyetlerinden kastımız, vize başvurularından uçak biletine kadar her şey diyeniliriz. Bu bursların karşılığında tabii ki Türkiye’ye dönme şartı, Türkiye’de bir kamu işinde bir süre çalışma şartı da vardır. Üniversiteden eğer burs alıyorsak, mesela not ortalamamız çok yüksekse burs alabileceğiniz kurum yelpazesi bir hayli geniş olacaktır. Mesela hem eğitim hem yaşam maliyetini karşılayan burslar var, sadece eğitim ücretini karşılayan burslar var buna sizin iyi bir araştırma yaparak karar vermeniz gerekir.