Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından geçtiğimiz hafta hazırlanan Türkiye Sanayi Strateji Belgesi ve Eylem Planı gün yüzüne çıktı. Yeni planın detaylarından bahseden Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yeni sanayi stratejisiyle 2015-2019 döneminde Türkiye’nin sanayide 2. sıçramayı gerçekleştirmesini hedeflediklerini dile getirdi. Bakan Fikri Işık’ın bahsettiği strateji ilk fazda teknolojiyi ithal edip Türkiye’de ürettikten sonra ikinci fazda özel sektör, TÜBİTAK ve üniversite iş birliği ile dünyaya ihraç edilecek hale getirmek. Yerli otomobil örneğinden de bunu anlamak mümkün.

Yerli Üretim Otomobille Seçime Gidebilir miyiz?

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından geçtiğimiz hafta hazırlanan Türkiye Sanayi Strateji Belgesi ve Eylem Planı gün yüzüne çıktı. Yeni planın detaylarından bahseden Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yeni sanayi stratejisiyle 2015-2019 döneminde Türkiye’nin sanayide 2. sıçramayı gerçekleştirmesini hedeflediklerini dile getirdi. Bakan Fikri Işık’ın bahsettiği strateji ilk fazda teknolojiyi ithal edip Türkiye’de ürettikten sonra ikinci fazda özel sektör, TÜBİTAK ve üniversite iş birliği ile dünyaya ihraç edilecek hale getirmek. Yerli otomobil örneğinden de bunu anlamak mümkün. Bakan Işık bu konu hakkında “Bir ülke markasını üretemiyorsa o ülke otomotiv yan sanayii tedarikçisi oluyor. Türkiye’de otomotiv yan sanayiinin stratejik partner olması için Türkiye’nin yerli otomobil markasını yaratması gerekiyor bunun için çalışıyoruz” açıklamasını yapıyor. Hibrit nedeniyle mi yerli otomobil bu kadar uzun sürdü? Ya da tamamıyla elektrikli otomobil olması üzerinde karar vermek için yapılan çalışma mı? Kamuoyundan gelen tahminler ise yerli otomobilin hibrit olacağı ve seçim öncesinde açıklanacağı yönünde. 

Peki bu yeni stratejinin ana hatları ne?

Yeni sanayi stratejisinin temel vizyonu Türkiye yüksek teknolojili üretimde Afro- Avrasya’nın üretim ve tasarruf üssü olacak. Bunun için de 3 temel strateji bulunuyor. Bunlar;

- Yüksek teknolojiye dayalı yerli üretime geçmek. Hem orta yüksek ve yüksek teknolojinin üretimdeki ağırlığını artırmak ve bunu yerli üretimle sağlamak.

-yeşil ve yenilikçi üretime odaklanmak.

- Üretim için en önemli ihtiyaç onların nitelikli insan unsurunu yetiştirmek. Bakan Işık’ın açıklamalarına göre 4 yılda 70 eylemle hayata geçirmeyi hedeflediklerini anlamak mümkün. sektörde ön plana çıkan ürünler ise tekstil, makine ve otomotiv alanındaki ürünler. Yerli otomobilde birinci faz bu ay sonuna kadar tamamlanacak ve hangi ülkeden nasıl bir teknoloji ithal edileceği karar verilecek.