Yeni Bir Büyüme Hikayesi gerekli mi? Kamuoyunda son zamanlarda konuşulan tek konu yeni bir büyüme hikayesine ihtiyaç olup olmadığı. 2014 yılı büyüme rakamları beklentinin çok altında çıkınca böyle bir ihtiyacın olduğu da ortaya çıktı. hükümet ise 2015 yılında %4’lük bir büyüme öngörüyor.

Yeni Bir Büyüme Hikayesi gerekli mi?

Kamuoyunda son zamanlarda konuşulan tek konu yeni bir büyüme hikayesine ihtiyaç olup olmadığı. 2014 yılı büyüme rakamları beklentinin çok altında çıkınca böyle bir ihtiyacın olduğu da ortaya çıktı. hükümet ise 2015 yılında %4’lük bir büyüme öngörüyor. Ama büyüme hikayesinin onlar da farkında ve bu konuda da yeni adımlar atmaya başladılar. Hükümet bundan dolayı içeriğini belli aralıklarla kamuoyuyla paylaştığı bir orta vadeli programın uygulanmasına başladı. Ama bir çok kesim için de hükümetin bu gün atmış olduğu adımlar geç kalınmış adımlardır.

Peki yeni büyüme hikayesi nasıl ve kim tarafından yazılacak? Tabii ki yeni uygulamanın başında bulunan siyasi idarenin bu hikayeyi yazması gerekiyor. Eğer bu hikaye hemen yazılmaz ve iktidar da geçmişteki anlayışını sürdürmeye devam ederse büyüme sorunu ve işsizlik sorunu da olduğu gibi devam edecektir. Buna bir de bozuk gelir dağılımı eklendikten sonra enflasyon daha da yükselecek işsizlik de artacaktır. Hükümetin bu nedenle bir an önce adım atması ve bu günkü politikasında ısrarcı olmaması gerekmektedir.

Bazen Başbakan Davutoğlu ve ekonomi ile ilgili bakanlardan Ali Babacan’dan yeni hikayenin başladığını belli eden demeçler duyuyoruz. Hatta bizim de her zaman değindiğimiz ekonomide kurumların önemine son zamanlarda Ali Babacan’da değinmeye başladı. Buradan da yeni hikayenin yazılmaya çalışıldığını anlamak mümkün. Eğer bu hikaye tamamlanmaz yarım kalırsa en son 2014 büyüme rakamlarında olduğu gibi ekonominin iktisadi performansı da düşecektir.

Ülkenin daha küçük büyüme rakamlarında kalmaması için yeni hikayeye bir an önce geçilmelidir. Siyasi bir takım maliyetlerin doğmaması için Ak Parti iktidarının bu konuda acil önlem alması gerekmektedir. 2009 yılında krizin ardından yerel seçimlerde ekonomide alınmayan önlemler sonucu halkın verdiği oylar nasıl değişti görülmüştür.