Ders çalışırken bir çok kişi konsantrasyon eksikliğinden yakınır. Ders çalışırken konsantre olabilmemiz için ders çalıştığımız ortamın mümkün olduğunca sessiz, sakin, havalandırılmış ve derli toplu olmasına özen göstermemiz gerekir. Ders çalışırken çevremizde dikkatimizi dağıtacak engellerden kurtulmuş olmamız daha kolay konsantre olmamızı sağlar. Aynı zamanda kişinin psikolojik ve fizyolojik açıdan ders çalışmaya hazır olması konsatre olması açısından önemlidir.

Verimli Ders Çalışmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Ders çalışırken bir çok kişi konsantrasyon eksikliğinden yakınır. Ders çalışırken konsantre olabilmemiz için ders çalıştığımız ortamın mümkün olduğunca sessiz, sakin, havalandırılmış ve derli toplu olmasına özen göstermemiz gerekir. Ders çalışırken çevremizde dikkatimizi dağıtacak engellerden kurtulmuş olmamız daha kolay konsantre olmamızı sağlar. Aynı zamanda kişinin psikolojik ve fizyolojik açıdan ders çalışmaya hazır olması konsatre olması açısından önemlidir. Kişi kendini nerede ve ne şekilde ders çalışırken rahat hissediyorsa, bunun farkına varmalı ve bu şekilde ders çalışmaya özen götermelidir. Aynı zamanda kişinin dikkatini ayakta tutabilecek dersle ilgili araç ve gereçlerin yanında olması önemlidir. Mesela Coğrafya çalışırken kişinin yanında atlas olması o kişinin ilgisini ayakta tutar ve görsel olarak dersi daha iyi algılayabilmesini sağlar.

Kişiden kişiye günün hangi saatinde verimli çalışacağı değişir. Bazı kişiler sabahın erken saatlerinde kendilerini dinlenmiş hissedip ders çalışmayı daha uygun görürken bazı kişiler de des çalışmak için gece sabahlamayı tercih eder. Kişi öncelikle günün hangi saatinde kendini ders çalışmak açısından verimli hissediyorsa o saatte ders çalışmalıdır. Yalnız ideal olanı kişinin dinlenmiş olması ve uykusuz olmaması gerekmektedir. Kişi bu sayede en yüksek verimi alabilir.

Önemli bir sınav öncesi çalışırken, saatler boyu çalışmak, sabahlara kadar çalışmak, oldukça yanlıştır. Öncelikle günü gününe çalışılan dersler, çıkarılan özetler tekrar edilmeli, okunulan materyaller tekrar gözden geçirilmeli, aynı zamanda bir saat çalışmalı sonra 5-10 dakika ara verilmeli ve bu ara her bir saatte tekrarlanmalıdır. Tabii ki ideali 45 dakikada bir 5 dakika ara vermektir. Ancak kişi 45 dakikada bir konsantrasyonunu bozacak şekilde ara vermesi gerekmiyorsa bu süre uzatılabilir. Yani bu kişiden kişiye değişiklik gösteren bir durumdur. Aynı zamanda kişinin dinlnmiş olması, çok aç olmaması, çok tok olmaması gerekmektedir.