Ülkemizde ki eğitim seviyesi her sene başarı göstermektedir. Uluslararası alanlar dahil olmak üzere pek çok ülkede düzenlenen yarışmalarda artık Türkiye adı ile öğrenciler bizleri yani Türkiye Cumhuriyeti Halkını temsil edebiliyor. Öğrencilerimize baktığımızda İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça... vb. gibi pek çok dili bilenler bulunmaktadır. Peki gerçekten başarı oranımız artarken ters giden şeyler nedir?



***



Bana kalırsa işsizlik sorunu yüzünden eğitim seviyemiz artıyor olsa da malesef artmıyormuş gibi gözükmektedir. Zaten ilkokul ve lise düzeyinde ki öğrencilere eğitimin önemi hakkında dersler ve seminerler verilmediği için pek çok kişi temelden kaybediyor ancak yinede çok başarılı öğrencilerimiz bulunmakta fakat ağızlarından çıkan tek laf ''işsizim'' sözcüğü oluyor.



***



İşsizlik her sene artarken İŞKUR çalışmalarını sürdürüyor ve eğitim alan, almayan tüm bireylere iş imkanları sunmaya çalışıyor ancak özel kurumların böyle bir çabası yok ve başlıkta da belirttiğim gibi tutturmuşlar ''nitelikli işçi'' sözcüğünü herkesin aradığı şey bu olmuş.



***



Bir banka nasıl şöyle ilan verebilir soruyorum;

''Kurumumuzda daha önce düzenlenen sınavlarda başarısızlık göstermiş adaylar başvuramaz''

Belki o gün sınava giren aday hastaydı, morali bozuktu ya da konsantre olamadı. Bunu biliyor musunuz? Ama bilmeden bir bireyin önünü çabucak kesebiliyorlar.



***



Özel kurumlarda bile torpil dönmeye devam ediyor peki başarılı öğrenci ne yapacak?

''Oyunculuk ve televizyonculuk bölümlerini bitiren kişiler boşta gezip, kahvelerde garsonluk yaparken'', sırf tanıdığım sözcüğü geçsin diye yüzlerce işini bilmeyen ve sanatçıyım diye gezen bireyler oluştu.



***



İş ilanlarında okuduğumuz niteliklere baktığımız da ''tecrübe şartı aranmaktadır'' yazısı geçiyor.

Peki çelişmediniz mi? Sizce nitelikli bir personel çalıştığı iş yerini bırakıp neden size gelsin? demek ki girmek istediği yerlerde başarılı olamamış ya da sizi bir çare olarak görmüş ki sizin kurumunuza müracaat etmiş. Peki bu şekilde nasıl nitelikli işçi aramaya çalışıyorsunuz? Bir Bakanın ya da bir Belediye Başkanının daha önce tecrübesi var mıydı ki? Gerek var mı? Tabi ki hayır...

İş verenler gençlerin önünü açmadığı ve ''tecrübe şartı var arkadaşım'' kelimesini dillerinden düşürmedikleri sürece bekledikleri büyüme oranına zaten kavuşamayacaktır.



***



Eğer gidilecek olan bütün iş kapılarında tecrübe şartı aranacak duruma gelinseydi eğitimin bir önemi kalınacak mıydı? Unutmayın ki geleceği gençler belirlediği gibi potansiyeli ve istikrarı onlardan başkasında bulamazsınız. Siz tecrübeli birinden beklediğiniz azmi göremezsiniz. Ama bir gençten istediğiniz azimden daha fazlasını görebilirsiniz.



Ne demiş Mustafa Kemal ATATÜRK



''Bütün ümidim gençliktedir.''''Gençliği yetiştiriniz. Onlara ilim ve irfanın müspet fikirlerini veriniz. Geleceğin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız.''



Okan BAYKAN