Gelir eşitsizliğinin giderek arttığı ülkemizde bu sorunun önüne nasıl geçileceği de en çok tartışılan konulardan biri. Peki bu sorun nasıl engellenecek?

Türkiye Gelir Tuzağından Nasıl Kurtulacak?

Eğer Türkiye Orta Gelir Tuzağı’ndan kurtulmak istiyorsa yeni bir ülke modeline geçmek zorunda. Bu yeni modelde ise demokrasi ve hukukun üstünlüğünün % 100 geçerli olması şart. Ama en önemli konu ise kurumsal yapının dönüşmesi. Bütün dünya bu yıl G20 Başkanlığı nedeniyle gözünü bize çevirmiş durumda. Bu fırsatı değerlendirmek ise bizim elimizde. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser bakın Orta Gelir Tuzağı (OGT) oturumunda neler söyledi; “eğer bir ülke kurumsal yapıyı ve hukuk düzenini oturtamazsa OGT’den kurtulması da mümkün değildir. Kurumsal yapıyı oturtmuş olan ülkelerden hiçbir ülke Orta Gelir Tuzağı’nın altında kalmadı. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser’ın yaptığı uyarı büyük önem taşıyor. Büyüme kısır dengesi içerisinde olan ülkelerin kurumsal yapıyı değiştirmesi şart. Türk ekonomisi son 10 yılda entegrasyon ve kapsayıcılıkta bir hayli gelişme kaydetti. Ancak, kurumsal yapının kalitesini gösteren bütün uluslararası endekslerde hâlâ ikinci 50’de. Türkiye ekonomisini ilk 10’da görmek istiyorsak mutlaka ilk 50’ye hatta ilk 30’a girmemiz şart.

Daha önce de Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın bu yönde bir açıklaması olmuştu. Geçtiğimiz yıl Forum İstanbul’un açılışında konuşan Babacan’da aynı noktaya dikkati çekmiş ve Türkiye ekonomisinin tek çaresinin iyi işleyen bir demokrasi olduğunu vurgulamıştı. Babacan’ın değindiği diğer bir konu ise temel hak ve özgürlükler konusunda en ileri standartlara ulaşılması olmuştu. Babacan, Eğer hukuk devleti olmazsa ekonomimiz de hiçbir zaman arzu ettiğimiz noktaya ulaşamaz diyerek konunun önemini açık bir dille vurgulamıştı. Buradan da anlaşılacağı üzere iyi bir ekonomi için iyi bir demokrasi ve hukuka ihtiyacımız var.