Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak adlandırılan YKS’de uzun zamandan beri beklenen tercih sonuçları bugün resmen açıklandı. Yapılan açıklamalar ile birlikte üniversite kontenjanları dahilinde yerleşen öğrenciler belli olurken, boş kalan kontenjanlar da açıklandı. Konu ile ilgili yapılan açıklamalar ile birlikte Türkiye'de boş kontenjanlar ile ilgili detaylara ulaşmak mümkün olurken, resmi açıklamalar ÖSYM Başkanı Profesör Hasan Aygün'den geldi.

781 bin öğrenci yerleşti

Açıklamaya göre Türkiye'de 781 bin 165 kişi üniversiteye yerleşti. Bu öğrenciler yapmış oldukları tercihlerde yerleşme imkanı bulurken, 22 bin 327 kontenjan boş kaldı. Boş kalan kontenjanlar için ise önceki yıllarda olduğu gibi yeni bir tercih süreci başlatılacak. Bu nedenle de YKS 2. tercih ne zaman yapılacak ve ne zaman sonuçlanacak konusunda yeni beklenti oluştu.

Pandemi takvimi geciktirmişti

Pandemi nedeniyle bu yıl pek çok takvimde gecikmeler, yaşanırken adaylar geçtiğimiz yıllarda çok daha erken tarihlerde bu başvurularını ÖSYM üzerinden yapmış ve yerleşecekleri yerleri çok daha önceden öğrenmişti. Ancak bu yıl pandemi nedeniyle pek çok zorlu süreçten geçilmesi, sınavlara ve sınav sonuçları ile ilgili duruma da etki etti. Geçtiğimiz yıl 6 Ağustos tarihi itibariyle YKS tercih sonuçları açıklanırken, ek tercihler 5 ile 11 Eylül tarihleri arasında yapılmıştı. Bu açıdan bakıldığında Türkiye'deki YKS tercih sonuçları geç açıklandı. Açıklama ile birlikte ortaya çıkan tablo şöyle oldu;

Üniversiteye yerleşen toplam öğrenci: 781 bin 165

4 yıllık bölümlere yerleşen öğrenci sayısı: 431 bin 380

2 yıllık bölümlere yerleşen öğrenci sayısı: 349 bin 885

ÜNİVERSİTE BOŞ KONTENJANLARI

Devlet üniversitesi boş kontenjan sayısı: 11 bin 749

Vakıf üniversitesi boş kontenjan sayısı: 10 bin 578

Boş kontenjanları herhangi bir bölüme yerleşemeyen adaylar tarafından yeniden bir tercih yapılacak ve bu doğrultuda da adaylar yeniden üniversitede eğitim alma imkanı için şansını denemiş olacak.