Geçtiğimiz günlerde Kamu Denetçiliği Kurumu tarafında yapılan açıklamada ÖSYM sınav ücretlerinin yüksek olduğu gerekçesiyle ÖSYM’ye sınav ücretlerini indirmesi tavsiyesinde bulunmuştu. Bu noktada Tavsiye niteliğindeki kararda özellikle maddi yetersizlik içindeki vatandaşların başvuru ücretlerinde indirime gidilmesinde kamu yararının bulunduğu belirtildi. KDK, ÖSYM'nin başvuru ücretleri sayesinde iş ve işlemlerini kaliteli yaptığını belirtiği savunması üzerine de henüz işsiz olan gençler ve öğrencilerin ücretlerinde indirim yapılmasının hakkaniyetli olacağını vurgulamıştı.

ÖSYM Cevap Verdi

AA’nın haberine göre Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, Başkanlıkça her yıl yaklaşık 50 sınav yapıldığını ve bu sınavlarda 200 ayrı test uygulandığını belirterek, "Gerçekleştirilen sınavlarda kesinlikle kar amacı güdülmemektedir. ÖSYM sınavları maliyetine yapıyor, kar etmiyor. Sınavların özelliğine göre de bu maliyetlerde çeşitli artışlar oluşuyor." dedi.

Aygün ayrıca "Başkanlığımızca her yıl yaklaşık 50 sınav yapılmakta ve bu sınavlarda yaklaşık 200 ayrı test uygulanmaktadır. Başkanlığımız tarafından gerçekleştirilen sınavlarda kesinlikle kar amacı güdülmemektedir. ÖSYM sınavları maliyetine yapıyor, kar etmiyor. Sınavların özelliğine göre de bu maliyetlerde çeşitli artışlar oluşuyor." ifadelerini kullandı.

Sınav Ücretleri Ne Kadar?

ÖSYM tarafından yapılan sınavlar ve ücretleri ise şu şekilde yer alıyor. YKS(Her oturum): 50 TL, Kaymakamlık: 324 TL, KPSS Lisans: 112,5 TL, KPSS (GK GY): 75 TL, YÖKDİL: 180 TL, e-YDS: 240 TL, ÖABT: 225 TL, ALES: 120 TL, YDS: 180 TL, TUS: 216 TL

Editör: TE Bilisim