Bekçi olmak isteyen adaylar ön kayıt ve ön sağlık testini geçtikten sonra Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen yazılı sınav üzerinden en az 50 puan almak durumundadır. Toplam 100 sorudan oluşan sınavın içeriğinde Türkçe, Sosyal Bilgiler, Fen Bilgisi, Hayat Bilgisi, Matematik ve Genel Kültür bölümleri bulunmaktadır.

Söz konusu sınavın içeriğiyle ilgili tüm detaylar Çarşı ve Mahalle Bekçiliğine Giriş Sınavı Yönetmeliği'nde açıkça ilan edilmiştir. Sınava hazırlanırken öncelikle daha önce çıkmış soruların mutlaka incelenmesi gerekmektedir. MEB ve ÖSYM söz konusu soruları sınavın icra edilmesinden kısa süre sonra cevaplarıyla birlikte yayınlamaktadır.

Bu soruları inceledikten sonra sınavın nasıl bir soru tarzıyla icra edildiğine ve hangi konulardan soru geldiğine aşina olacaksınız. Bunu yaptıktan hemen sonra güvenilir kaynakların hazırladığı bekçilik hazırlık kitaplarından birkaç tane satın alarak sınava girmeden önce bu kitaplara çalışmalı, eksiklerinizi tespit etmeli ve Youtube ya da benzeri platformlar üzerinden ilgili konular hakkındaki ders anlatımlarını dinlemelisiniz.

Hali hazırda internet üzerinden konu anlatımı yapan binlerce farklı eğitmen var ve eksiğin tespit edilmesi sonrasında konunun kavranması yönünden hiçbir kaynak sıkıntısı bulunmuyor. Sınava test çözerek hazırlanmak ve süre tutmak oldukça önemli. 

  • 20 Türkçe sorusu Ortaöğretim düzeyinde,
  • 15 Sosyal Bilgiler sorusu İlköğretim düzeyinde,
  • 15 Fen Bilgisi sorusu İlköğretim düzeyinde,
  • 15 Hayat Bilgisi sorusu İlköğretim düzeyinde,
  • 15 Matematik sorusu İlköğretim düzeyinde,
  • 20 Genel Kültür sorusu Ortaöğretim düzeyinde olmak üzere sınav toplam 100 sorudan oluşuyor.

100 soru için MEB'in adaylara verdiği süre ise 120 dakika yani 2 saat. Sınavla ilgili daha önce yayınlanan bir Uygulama Duyurusuna erişmek için tıklayın: https://www.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2018_09/20091406_2018_Carsi_ve_Mahalle_Bekciligi_Yazili_Sinavi_Duyuru_Metni_.pdf

Editör: TE Bilisim