Ölçme Seçme ve Yerleştirme merkezi tarafından başvuruları devam eden sınavlardan bir tanesi de Akademik lisansüstü eğitim sınavıdır. 2020 yılının ilk ALES sınavı gerçekleştirilecek adaylar sınav başvurularını hangi tarihe kadar yapabilecekler ve 2020 ALES sınavı ne zaman?

2 Temmuz 2020 tarihinde saat 10.25 başlayan başvurular 6 Temmuz 2020 günü saat 23.59 geçe, yani bugün sona erecek.

ALES BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR ANLAŞMALI BANKALAR!

2020 akademik personel ve lisansüstü eğitimi giriş sınavının ALES sınav ücreti 130 TL'dir. Adaylar anlaşmalı bankaların internet bankacılığından ATM sinden şubelerinden şahsen ödeme gerçekleştirebilecekler.

Hangi bankalardan ödeme yapılacak? Sınav başvuru kılavuzunda anlaşmalı bankaların isimleri açıklamaktadır. ALES başvuruları hangi bankalardan yapılabilecek son ödeme tarihi nedir? ÖSYM kartlı ödeme sisteminden kredi kartı ile ödeme yapılabilecek. Anlaşmalı bankalar arasında Ziraat Bankası internet bankacılığı ve mobil bankacılık üzerinden, Vakıf katılım Bankası'nın ATM ve şubeler atmden, Halkbank'ın ATM internet bankacılığından ve şubelerinden, Kuveyt katılım banka şubelerinden internet bankacılığında ve ATM sinden, ING Bank'ın internet bankacılığı ve tüm şubelerinden, Finansbank'ın internet bankacılığı ATM şubelerinden, Akbank'ın ATM internet bankacılığından, Albaraka Türk katılım Bankası'nın şubelerinde internet bankacılığı ve ATM sinde ödemeler yapılabilecektir.

BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

Aday İşlemleri üzerinden başvuru yapacak adaylar Kimlik bilgilerini adres ve iletişim bilgilerini eğitim bilgilerini, sınava ilişkin bilgileri, sağlık durumu bilgilerini girerek önizleme butonundan onaya basmaları ve ardından sınav başvuru ücretini tamamlamaları istenmektedir.

ALES sınavı ne zaman? İlan tarihi 16 Ağustos 2020 tarihinde 81 il genelinde gerçekleştirilecektir. ALES sınavına kimler girer? üniversitelerde öğretim görevlisi araştırma görevlisi okutman uzman gibi kadrolarda görev yapmak isteyen adaylar ile akademik lisansüstü sınavlarından tezli yüksek lisans doktora ve üstü sınavlarda girmek isteyen adaylardan ALES sınavında yemek zorunluluğu bulunmaktadır.

ALES sınavı kaç yıl geçerlidir? ALES geçerliliği 5 yıl sürmektedir. Adayların ister örgün, Açıköğretim Fakültesinden 4 yıllık lisans bölümünden mezun durumda olmaları ya da mezun olmaları gerekmektedir ALES'te en yüksek puan 100'dür. sınav yılda 3 kez yapılmaktadır.

ALES matematik konuları! Matematik konularında temel kavramlar, çözümleme, bölme bölünebilme, asal çarpanlar EBOB EKOK rasyonel sayılar sıralama basit eşitsizlikler, mutlak değer, özdeşlikler, çarpanlara ayırma, üslü sayılar, köklü sayılar, denklemler, oran orantı, sayı ve kesir problemleri yaş problemleri, işçi havuz problemleri, hareket problemleri, yüzde kar zarar problemleri, karışım problemleri, kümeler, işlemler, saymanın temel ilkesi, olasılık, grafik yorumlama, tablo okuma, mantık problem çözme sorularıından doğru cevaplandırmak istemektedir. Geometrik sorularından ise üçgende açılar, üçgende uzunluk ve alan açıortay, kenarortay, benzerlik, dörtgende çember daire analitik geometri katı cisimler soruları yöneltilmektedir.

Editör: TE Bilisim