2020 yılı içerisinden polis alımları önümüzdeki günlerde başlayacak. Adayların merak ettiği konulardan biriside Polis Alımları için yaş Sınırı kaç olmalı? PMYO ve POMEM alımlarında polislik yaş sınırı kaç olacak? Şartlarda esnetilme yapılacak mı? Gibi sorular adayların merak ettiği konulardan oldu. Bizde İşin olsa ekibi olarak sizlere bu haberimizde Polis Alımları hakkında bilgileri aktaracağız.

PMYO NEDİR?

Polis Meslek Yüksekokulu öğrencileri parasız yatılı ve resmi üniformalıdır. Öğrencilerin iaşe, ibate ve sağlık giderleri ile diğer istihkakları Devletçe karşılanır. Polis Meslek Yüksekokullarında eğitim-öğretim süresi iki yıldır. Yüksekokuldaki eğitim-öğretimi başarı ile bitiren öğrencilere, Polis Meslek Yüksekokulu Ön Lisans Diploması verilir. Yüksekokul öğrencilerinin aday memur olarak atanmaları için öğrenim süresini başarıyla tamamlamaları ve eğitim sonunda Başkanlıkça yapılacak sınavda başarılı olmaları şarttır.

POMEM NEDİR?

POMEM’lerde eğitim-öğretim, parasız yatılı ve üniformalı olup, öğrencilerin iaşe, ibate ve sağlık giderleri ile diğer istihkakları Devletçe karşılanır. POMEM’deki eğitim-öğretimi başarı ile tamamlayan öğrencilere Mesleki Eğitim Sertifikası verilir. POMEM öğrencilerinin aday memur olarak atanmaları için öğrenim süresini başarıyla tamamlamaları ve eğitim sonunda yapılacak eğitim sonu sınavında başarılı olmaları şarttır.

KİMLER POLİS ALIMINA BAŞVURU YAPABİLİR?

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • POMEM ve PMYO polis alımları için adaylardan bazı genel nitelikler talep edilmeketdir. İşte genel şartlar;
  • Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak,
  • Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak,
  • Sağlık Yönetmeliği hükümleri hariç, herhangi bir nedenle polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış olmak,
  • Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak,
  • Kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmamış olmak,
  • Eğitim-öğretim yılının başlangıç tarihi itibarıyla bir siyasî partiye veya siyasî parti kollarına üye bulunmamak,
  • Herhangi bir suç hükümlülüğü olmamak,

Yukarıdaki nitelikler adaylardan aranan genel niteliklerdir.

POMEM VE PMYO YAŞ SINIRI KAÇ OLACAK?

PMYO için 18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak kaydıyla, sınavın yapıldığı yılın ekim ayının ilk günü itibarıyla 18 yaşını tamamlamış ve sınavın yapıldığı yılın 01 Ocak tarihi itibarıyla 26 yaşından gün almamış olmak,

POMEM yaş için, 18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde, düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak şartıyla, sınavın yapıldığı yılın 01 Ocak tarihi itibariyle erkek ve kadın adaylar için 30 yaşından gün almamış olmak,

EĞİTİM ŞARTI:

POMEM'ler Ön Lisans ve Lisans mezunu polis memuru adayı alınacak. PMYO ise Lise mezunları içerisinden yapılmaktadır.

KPSS ve TYT PUAN ŞARTI:

POMEM lerde adaylardan KPSS şartı aranıyor. Bu kapsamda adayların geçerlilik süresi bitmemiş olan KPSS yılına göre Lisans mezunları için KPSSP3 ve Ön Lisans mezunları için KPSSP93 puan türünden puana sahip olmaları gerekmektedir.

PMYO polis alımlarında ise adaylardan Aynı yılın YKS TYT puanına sahip olmak ve en az 250 puan almış olmak şartı aranacak.

ŞARTLARDA ESNETİLME YAPILACAK MI?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu geçtiğimiz yıllarda yaptığı açıklamalarda Polis alımları için bazı şartların esnetildiğini bildirmişti. Bu kapsamda İçişleri Bakanı POMEM alımlarında Ön Lisans mezunları için 70 KPSS puanı olan şartı 26. Dönem POMEM de 65 olarak düşürmüştü.

27. Dönem POMEM'de adaylara Renk Körü Müjdesi Gelebilir!

İçişleri Bakanı Süleyan Soylu esnetilme konusunda yaptığı açıklamalarda renk körlerinini de Polis alımına başvuuru yapabileceğini belirtmişti. Geçtiğimiz yıl yapılan açıklamada diğer ülkelerin alımları incelenerek Türkiye için de renk körlerinde esnetilme yapılabileceğini belirtmişti. Söz konusu esnetilme 26. Dönem POMEM'de yapılmadı. Ancak 27. dönem POMEM'de bekleniyor.

2020 YILI PMYO VE POMEM ALIMLARDAN HABERDAR OLMAK İÇİN İŞİN OLSA MOBİL UYGULAMASINI İNDİRMEYİ UNUTMAYINIZ.

Editör: TE Bilisim