Türkiye’de farklı meslek gruplarına olan talepler artış gösterirken bazılarında ise oldukça az kişi gören alıyor. Türkiye Paten ve Marka Vekilliği meslek grubunda hali hazırda sadece 1046 kişi görev yaparken bu meslek sahibi kişiler ise kadroya göre 5 bin ile 20 bin TL arasında değişen bir maaşa da sahip olabiliyor. Özellikle yılda 500 bin TL’nin üzerinde maaş geliri elde edebilen bu meslek grubuna ilişkin detaylı bilgiler ise şekilde.

Az Bilinen Bir Meslek

Türk Patent Kurumu tarafından yapılacak olan alımda adaylar kurum bünyesinde görev alabilmektedir. Buna göre Türk Patent ve Marka Kurumu iki senede bir iki aşamalı olmak üzere sonbahar aylarında Patent Vekilliği ve Marka Vekilliği Yeterlilik Sınav’ları düzenlemekte olup sınavı kazanan adaylar daha sonra TPK’dabuluşların patentlenmesi, ticaret ve hizmet markaları, endüstriyel tasarımlar, coğrafi işaretlerin ve geleneksel ürün adlarının tescili konularındabaşvuru sahiplerine danışmanlık yapmaktadır.

Maaşı Yüksek Bir Meslek

Sadece Türkiye’de değil aynı zamanda dünya genelinde patent ve marka sürecinde görev almakta olan adaylar alıştıkları şirketteki pozisyonlarına göre 5 bin ila 20 bin arasında maaş alabilirken, şirket sahibi olan vekiller ise yaptıkları işlem hacmine bağlı olarak yıllık ortalama 500 bin ile 600 bin TL arasında bir kazanç elde edebilmektedir.

Editör: TE Bilisim