Birçok kişinin merak ettiği konularda biri de meclise personel olarak hangi kadrolarda alım yapıldığı, kimlerin nasıl başvuru yapabileceği şeklindedir. Konuya ilişkin bir yazı Yeni Şafak’ta yer almış olup özet şeklinde açıklamalar, kadrolara ilişkin bilgiler ve diğer detaylar şu şekilde açıklanmıştır.

Alım Nasıl Oluyor?

Türkiye’de kamu kurumu olarak faaliyet yürüten organlardan biri de Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Bu noktada sadece milletvekilleri değil daha birçok kadroda, farklı meslek grupları meclis bünyesinde istihdam edilmektedir. Meclise 6253 sayılı kanun gereğince sınavla memur, sözleşmeli ve geçici personel alınabilmekte olup ilgili sınavlar Resmi Gazete kararı ile halka duyurulmaktadır.

İlgili kanunda norm kadro düzenlemesi olmakla birlikte çalışanların sayısı, unvanlar itibarıyla norm kadro sayılarına ininceye kadar bu unvanlı kadrolara atama yapılamamaktadır. TBMM’ye personel alımları genel olarak ise açılan sınavlar sonucuna göre yapılacak atamalar dışında açıktan veya naklen atama yapılmamaktadır.

Hangi Kadrolarda Alım Var?

Meclise yapılan personel alımlarından biri de yasama uzman yardımcısı kadrosundadır. Bu kadroya ilgili yazılı ve sözlü sınavı kazananlar atanmakta olup farklı mezuniyet programlarından personel alımı KPSS ile gerçekleştirilmektedir.Stenograf yardımcısı istihdamında ise aynı şekilde açılan sınav ile adaylar KPSS puanlarına göre başvuru, yazılı ve sözlü sınavın kazanılması ile de atama gerçekleşmektedir. TBMM Başkan Başmüşaviri, TBMM Başkan Müşaviri ve Müşavir kadrolarına atanabilmek için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren fakültelerinden mezun olma şartı aranmaktadır.

Danışman Ücretleri

Bir milletvekili üç yardımcı danışman çalıştırabilmekte olup bu danışmanlara ödenen maaş tutarları ise Danışmana net ücret olarak 8.940 TL, ikinci danışmana ücret olarak 7.843 TL ve son olarak çalıştırılan yardımcı personele net ücret olarak ise 6.799 TL ödeme yapılmaktadır.

Editör: TE Bilisim