Dünya genelinde pandemi olarak ilan edilen koronavirüsün etkilerinden bir tanesi de home ofis çalışma ve uzaktan çalışma sisteminin denemesi gerçekleştirilmesi oldu. Bilindiği gibi birçok köklü firmalar ve kamu kurumu normal şartlarda uzaktan çalışma yöntemi ile personel çalışma yöntemine sıcak bakmıyordu. Fakat zorunlu nedenlerle bu alanda çalışanlar üzerinde denenmiş oldu. Google, Apple, Twitter gibi teknoloji devleri dünya genelinde çalışanlarını yaklaşık 2-3 ay boyunca bürolara gelmeyin çağrısında bulunmuştu. Bazı firmalarda bu yöntemi gerçekleştirdi. Uzaktan çalışma yöntemini deneyen kamu kurumlarında memurlar kendilerine verilen bilgisayarlar ile uzaktan bağlanarak işlemlerini yapmaya çalıştılar. Akbank gibi banka şubelerinin çalışanları da müşterilerine uzaktan bağlanarak teknik ve mali destek verdi.

Uzaktan çalışmada en çok kolaylık sağlanan ve iş verimi en çok olan sektör; bilişim teknolojileri alanındaki iş alanları oldu. Bu alandaki işlerde herhangi bir fiziki şart bulunmuyor bu yüzden uzaktan çalışmaya adapte olmak da bir zorluk yaşamadılar. 2020 yılında satış ve pazarlama alanında dijitalleşme ivme kazandı. Buna bağlı olarak bilgi tekonojileri iş alanlarında mesleklerin daha çok çeşitli hale gelmesini hızlandırması bekleniyor. Bunlardan bir tanesi de Veri Madenciliği mesleğidir.

VERİ MADENCİLİĞİ İŞ ALANI;

Dijital kapıların arkasında yer alan bir çalışma iş alanında veri madenciliğinde; uzmanlara göre Türkiye'de 50 bin personel ihtiyacı olacak. Veri madenciliği mesleği gelecek yılların önemli iş alanlarından bir tanesi olacak. Hemen hemen her sektörü etkilemesi beklenen bu alanda 10 yıl içerisinde temel bir disiplin gerçekleşmesi bekleniyor. Kişisel verilerin güvenliği de önümüzdeki dönemlerde en önemli konuları arasında yer alacak.

Veri madenciliğinin kullanım alanlar hangi ticari sektörlerde daha çok kullanılacak?

Perakendecilik, Bankacılık, Pazarlama ve telefonda pazarlama, İnsan kaynakları yönetimi, Sigortacılık

İŞİN OLSA

Editör: TE Bilisim