Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Şaban Yılmaz TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na katıldı. Burada cezaevlerinin durumu hakkında bilgi veren Yılmaz, cezaevlerinin doluluk oranını aştığını ve bu nedenle 2019 yılında yeni personel alımı için planlamalar yaptıklarını ifade etti.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu başkanlığında toplandı. Komisyonun kurulduğu günden bugüne kendilerine 102 konuda 919 dilekçe ulaştığını aktaran Çavuşoğlu, dilekçelerin konuları hakkında detaylı bilgiler verdi. Çavuşoğlu’nun ardından Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Şaban Yılmaz, cezaevlerinin durumu hakkında komisyon üyelerine sunum yaptı.

“10 BİNE YAKIN PERSONEL ALIMI YAPMAYI PLANLIYORUZ”

Türkiye’de 78’i açık 385 cezaevinin olduğunu aktaran Yılmaz, cezaevi toplam kapasitesinin 220 bin olduğunu ancak 260 bin hükümlü ve tutuklunun cezaevlerinde bulunduğunu ifade etti. Cezaevlerinde toplamda 61 bin personelle hizmet verdiklerini aktaran Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Şaban Yılmaz, “2019 yılı içinde 10 bine yakın bir personel alımı yapmayı planlıyoruz.” İfadelerini kullandı. Cezaevleriyle ilgili detaylı bilgi veren Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bütün cezaevinde kamera takip sistemi ile merkezden de takip edilebiliyoruz. Manevi rehberlik anlamında da önemli hizmetler yapılıyor. Kanunların izin verdiği ölçüde Diyanet İşleri Başkanlığı ve diğer gayrimüslim dini cemaatlerden de destek alarak bu hizmetleri yapıyoruz. Ceza infaz kurumlarına giren herkesle uzmanlarımız görüşüyor. Kişiye özgü olarak eğitim programları planlanıyoruz. 3 bin civarındaki çocuğumuzu hassas gruplar arasında değerlendiriyoruz. Çocuklar büyükler ile birlikte aynı ortamı paylaşmıyor. Annelerinin yanında kalan 0-6 yaş arasındaki çocuklar için anaokulu, kreş ve oyun salonu gibi hizmetlerimiz var. Şu an annesinin yanında kalan 743 çocuk kalıyor. 0-3 yaşı arasında çocuk sayısı 343 kadardır. Kadınlar arasında 35 hamile vatandaşımız var. Bunlardan 13 hükümlü, yasaların kendilerine verdiği hak çerçevesinde içeride gebe kaldı. Cezaevinde diş ünitelerimiz de var. Binin üzerinde bulunan cezaevinde aile hakimlerimiz haftada 5 gün hizmet veriyor."

Editör: TE Bilisim