Son zamanlarda devlet tarafından başlatılan destekler ile vatandaşların köye dönmesi ve üretim ve hayvancılık alanında tekrar faaliyete geçirilmesi teşvik ediliyordu. Özellikle şehre göçler nedeniyle bazı tarımsal faaliyetlerin azalması sebebi ile azalan bu faaliyetlerin tekrardan artışa geçirilmesi için hibe ve destekler başta olmak üzere çeşitli yardımlar da sağlanıyor. Fakat hali hazırda bazı mesleklere olan ilgi ise düşmüş durumda. Bu meslekle arasında yer alan çobanlık için mesleği icra edecek personel ihtiyacı bulunuyor. Gündemde yer alan habere göre ise işverenler 10 bin TL maaşla bil çoban bulmakta zorlanıyor.

Siirt’te Çoban Bulmak Zor

İHA’nın haberine göre Siirt’te hayvancılık ile geçimini sağlayan Hakim Gezen isimli vatandaşın açıklamasında 10 bin TL maaşla bile çoban bulamadığı ifade ediliyor. Bu noktada “Yazın sıcaklar olduğu zaman yaylaya çıkıyoruz. Peynir, süt üretiyoruz. Yaklaşık bin tane hayvanlarımız var. Çoban tutuyoruz 10 bin TL veriyoruz gelen yok. O kadar zor bir meslek ki kimse gelmiyor.

Gelen bir hafta kalıyor gidiyor o kadar zor bir meslek olduğu için. Herkes yapamıyor bu işi. Çok zor bir iş, bir meslek olsaydı bu işi bende yapmazdım. Başka çaremiz yok yani" ifadelerine yer veren vatandaş özellikle mesleğe olan talebin zor ve yorucu olmasından dolayı az olduğunu ifade ediyor. Vatandaş çoban bulamadığı için 6 ay boyunca hayvanları kendisinin yaylalarda yaymak zorunda kaldığını söylüyor.

Çoban Desteği

Devlet tarafından da çobanlara destek sürü yöneticisi istihdamı adı altında yapılıyor. Özellikle küçük ve büyükbaş süren çobanlar için sağlanan hibe desteğinde miktarı, tutarı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen ödemeler, 104 saatlik sürü yöneticiliği eğitim programını bitiren vatandaşlara sağlanıyor.Aynı zamanda 2020 yılı itibari ile çobanlara destekler ise 10 Nisan 2020 tarihinde verilmiş olup bu kapsamda toplamda 53 milyon TL destek verilmiştir. Bu destekten ise SGK Prim ödemelerini isteğe bağlı olarak yapanlar,SGK primlerini 30 gün üzerinden tam zamanlı olarak yatırmayanlar,İşletmede istihdam edilen ancak fiilen çobanlık yapmayanlar,Devlet memurları, Emekliler 18 yaşından küçükler hariç herkes yararlanabilmektedir.

Editör: TE Bilisim