Bir çok gelişmiş ülke gelecekte nelere ihtiyacı olduğunu planlıyor. Bu sadece yol, hava alanı yada köprü planlaması değil. Bu ülkeler gelecekte kaç tane mühendis, kaç tane doktor, kaç tane öğretmen ihtiyaçlarının olacağını da önceden belirliyor.

Neden Eğitimde Geleceği Planlayamıyoruz

Bu kadroları ise sektörlerdeki büyüme oranlarına ve istatistiklere bakarak hesaplıyorlar ve hangi meslekte ne kadar kadroya ihtiyacı olduğunu ortaya çıkarıyorlar. Tabi bu öngörüye göre de bir eğitim planı belirliyorlar. Peki bizim ülkemizde işler nasıl yürüyor? Tabii ki bizde böyle bir durum yok. Ben de bizde de böyle demeyi çok isterdim. Ama ne yazık ki bizim ülkemizde hiçbir planlama yapılmadan yeni okullar, yeni bölümler ve yeni kontenjanlar açılıyor. Daha sonra ise ortaya atanamayan yüzlerce öğretmen, iş bulamayan mühendisler, atanamayan hemşireler çıkıyor. İşte bunun en büyük nedeni kurumlar arasında bir planlamanın olmaması. Başka işsizler grupları da yakın bir dönemde adından söz ettirecek. İşte o grup yıllarca emek harcayıp okuyan doktorlar olacak. Neden mi? Çünkü son yıllarda tıp fakülteleri çok popüler olduğu ve öğrenciler tarafından çok tercih edildiği için sayıları sürekli artıyor. Ülkemizde devlet üniversitelerinde bulunan tıp fakültesi sayısı şu anda 69. Buna vakıf üniversitelerinde de 26 tıp fakültesi de eklenince toplam 95 tıp fakültesi oluyor. Hala onay bekleyen de 20 tıp fakültesi var. Ü

Tıp fakültelerinin kontenjan sayıları da aynı fen ve edebiyat, eğitim ve hukuk fakültelerinde olduğu gibi hızla artmaya devam ediyor. 2014 yılında fakültelere 12 binin üzerinde kontenjan verildi. Çok uzak değil birkaç yıl içinde de eğitim fakültelerinde olduğu gibi yılda ortalama 50 bin doktor mezun olmaya başlayacak. Sağlık Bakanlığı bu yıl kendisi de bir tıp fakültesi açacak. Ama nasıl bir ironi ise artan dopktor sayısını görerek YÖK’e tıp fakültelerinde kontenjanları azaltmalarını söylemiş. Ama bu uyarı biraz geç olmuş çünkü üniversitelerin kontenjanları çoktan YÖK tarafından onay aldı. Yani durum böyle olursa çok yakında doktolar da işsizler ordusuna katılacağa benziyor. Ama hala ülkemizde bir eğitim planlaması yapılmıyor.