Subay olarak askerde kalmak isteyen kişilerin lisans mezunu olması gerekmektedir. Subay olarak askerde kalmak isteyenlerin yedek subay olarak göreve başlamaları, askerlik görevini icra etmeleri de gerekmemektedir. 

Kısa Dönem Erler Yedek Subay Olarak Askerde Kalabilir Mi?

Subay olabilmek için mutlaka uzun dönem askerlik yapılması gerekmez, 6 ay askerlik yapanlar da prosedürlerin yerine getirilmesi sonrasında subay olarak askerde kalabilmektedir.

Subay Olarak Askerde Kalma Şartları

  1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak subay olmanın temel şartlarından biridir.

  2. En az dört yıllık lisans mezunu olmak. (Denkliği olan okulların lisans mezuniyeti de kabul ediliyor.)

  3. Düzeltilmemiş nüfus kaydına göre müracaat yapılan yılın Ocak ayının biri itibariyle yirmi yedi yaşını, lisansüstü öğrenimini tamamlamış olanlar için otuz iki yaşını bitirmemiş olmak. Yaş askeriye için temel kiriterlerden biridir. Yaşınızı mahkeme kararı ile düzeltseniz dahi kabul görmüyor.

  4. Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak, T.S.K., J.Gn.K.lığı ve S.G.K.lığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak. Bu maddede sağlıkla ilgili şartlar belirtilmektedir. Boyunuzun, kilonuzun, sağlık durumunuzun subay olmaya engel olmaması gerekmektedir.

  5. Adayın kendisi ve evli ise eşi; genelev, birleşme yeri, randevuevi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzeri yerlerde çalışmamış veya aracılık ve bekleyicilik fiillerinde bulunmamış olmak, genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri, kaydedildiği materyale bakılmaksızın üretmek ve satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle, hakkında herhangi bir adlî veya idarî soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, bunlardan dolayı idarî yaptırım uygulanmamak veya bu işler nedeniyle hüküm giymemiş olmak, e. 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile, adayın kendisi ve evli ise eşi; kasten işlenen bir suçtan dolayı hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olmamak, affa uğramış veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan dolayı mahkûm olmamak veya bu suçlardan dolayı devam etmekte olan bir soruşturma veya kovuşturma bulunmamak veya kovuşturması uzlaşma ile neticelenmemiş olmak. Yani yüz kızartıcı suçları işlediği mahkeme kararı ile tespit edilen kişiler subay olamazlar.

  6. Daha önce çalıştığı kamu kurum ve kuruluşlarından disiplinsizlik, ahlaki nedenlerle çıkarılmamış olmak,

  7. Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak,

  8. Kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmış olmamak,

  9. Sağlık Yönetmeliği hükümleri hariç, herhangi bir nedenle askeri okullar ile Jandarma ve Sahil Güvenlik eğitim kurumlarından ayrılmamış veya çıkarılmamış olmak,

  10. Terör örgütleri ile bu örgütlerin yasal veya yasa dışı uzantılarının eylemlerine, toplantılarına, yürüyüş ve mitinglerine karışmamış, desteklememiş, katılmamış olmak,

  11. Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye üye olmadığına dair yazılı beyan sunmak,

  12. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak.

Subay Olarak Askerde Kalmak

Lisans mezunlarının subay olarak askerde kalabilmesi için yayınlanan Sözleşmeli Subay alım ilanlarını takip etmesi gerekmektedir. Jandarma, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ya da Kara Kuvvetleri Komutanlığı gibi kurumlar sık sık sözleşmeli subay alım ilanları yayınlamaktadır. Yayınlanan ilana istinaden başvuru yapmakta ve yazılı sınava davet edilmektesiniz.

Yazılı sınavın ardından sözlü mülakat yapılmakta ve sözlü mülakatın ardından da sağlık tesi yapılmaktadır. Daha sonra 9 aylık eğitime alınan personel adayları eğitimi başarıyla tamamlamasına istinaden teğmen olarak göreve başlarlar.

Kadınlar da bu prosedürleri takip edebilir.

Editör: TE Bilisim