Günümüzde evlenen veya boşanan kişilerin medeni hallerini bazı kamu ve kuruluşlarına bildirilmesi gerekmektedir. Ancak bu durum SGK için pek de mümkün değildir. SGK’ dan soyadı değişimi yaptırmak isteyen kişilerin gerekli şartları sağlıyor olması gerekmektedir.   

SGK’ dan soyadı değişikliği için öncelikle resmî sitesine girerek soyadı değişikliği talebini oluşturmanız gerekmektedir. Ayrıca T.C kimlik fotokopisi, nüfus kayıt örneği ve evlilik cüzdanı fotokopisini ikamet ettiğiniz ilde ki Nüfus Müdürlüğüne teslim etmeniz gerekmektedir. Ayrıca bu belgeleri Toplumsal Güvenlik İl Merkezlerine de götürerek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

ONLİNE İŞLEMLER YETERLİ Mİ?

Soyadı değişikliğini online işlemler ile gerçekleştirmek bazen yeterli olamayabiliyor. Özellikle online işlemlerde hatalar veya sorunlar ile karşı karşıya gelinebilir ve kişi soyadı değişikliğini yaptığını düşünebilir. Öncelikle resmi site üzerinden başvuru sağlayıp gerekli belgeler ile ilgili yere gidilmesi gerekmektedir. Böylece oluşabilecek olumsuz etkenlerin önüne geçilmiş olacaktır. Ayrıca bir diğer önemli husus da şehirden şehre göre başvuru işlemenin değişmesidir. Örneğin; Ankara da yaşayan ve soyadı değişikliği yapmak isteyen bir kişi ile İzmir de yaşayan ve soyadı değişikliği yapmak isteyen bir kişi SGK üzerinden aynı işlemi gerçekleştiremez. Bu doğrultuda SGK’ nın resmî sitesinden soyadı değişikliği işlemi ilden ile göre değişkenlik göstermektedir. Kısacası her şehrin kendisine ait SGK sistemi vardır. Başvuru sağlayan kişilerin cep telefonlarına bilgi mesajı SGK tarafından bizzat gönderilmektedir. Başvurunuzun hangi aşamada olduğunu merak ediyorsanız SGK’ nın resmî sitesinden Tescil Kaydı oluşturarak sorgulayabilirsiniz. Böylece soyadı değişikliğiniz onaylanır onaylanmaz kimliğinizi değiştirebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim