Nasıl Mimar Olunur ?

Mimar olmak için öncelikle 4 yıllık eğitim veren mimarlık ya da mimarlık – mühendislik fakültelerinin mimarlık bölümlerini bitirmeniz gerekmektedir. Mimarlık bölümünü bitiren her öğrenci artık öğrenciliğini bitirmiş ve mimar olmuştur diyebiliriz. Peki özelde nasıl mimar olunur.

Mimarlık bölümünü bitiren herkes özelde girecekleri işler düzeyinde mimar olarak göreve başlayabilirler. Kamu da nasıl mimar olunur? Mimarlık , lisans mezunluğu gerektirdiği için kpss sınavı şartı vardır memur olmak için. Kısacası devlette mimar statüsünde çalışmak isteyen bir mimar kpssye girmesi gerekiyor.

Peki kamuda mimar olmak için şartlar nelerdir ? Şartlar alımlara göre değişir. Örnek bir kamu mimar alımı ilanı şartlarını sizin için düzenleyip buradan sunalım. İlk olarak temel şartları yerine getirmesi gerekiyor adayın. Bu şartlar şu şekildedir : Adaylara atama onayları hariç yapılacak tüm tebligatlar ve duyurular www.egm.gov.trinternet adresinden yapılacak olup adaylara ayrıca yazılı tebligat gönderilmeyecektir.Tüm aşamalarda başvuru şartlarını taşımadıkları anlaşılan adayların işlemleri iptal edilecektir.İşlemler başvurulan İl Emniyet Personel Şube Müdürlüğü tarafından Bilgisayar Sistemine kayıt edilecek olup adaya "Başvuru Formu" çıktısı imzalatılarak bir örneği verilecektir.

Sözlü ve/veya uygulamalı sınava girmeye hak kazanan adaylar imzaladıkları bu "Başvuru Formu" nu sınava getirmek zorundadır. Adaylar Başvuru Formunda aksaklık görmesi halinde görevli personele düzelttirilip, yeniden imzalayacaklardır. (Başvuru formundaki bilgiler yapılacak işlemlere esas alınacak olup, beyan edilen yanlış bilgilerden adayın kendisi sorumlu olacaktır.) Merkezi sınav puanı olarak yalnızca 2014 yılında yapılan KPSS-P3 puanı esas alınacaktır.Sözlü ve/veya uygulamalı sınav komisyonu, değerlendirme neticesinde herhangi bir adayı başarılı bulmaması halinde başvuruda bulunan adayların tamamını eleme tasarrufuna sahiptir. Bu şartlar memur olmak için gerekli şartlardır.

Mimar olmak için adaylarda aranan özellikler ise şu şekildedir : Türk Vatandaşı olmak, Yapılacak sınavın son başvuru günü olan 21 Kasım 2014 tarihinde 18 yaşını tamamlamış ve 35 yaşını tamamlamamış olmak, Kamu haklarından mahrum bulunmamak, Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar,

Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahküm olmamak. Askerlikle ilgisi bulunmamak veya askerlik çağına gelmemiş olmak, askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş ya da yedek sınıfa geçirilmiş olmak, (Yapılacak sınavlar sonucu başarılı olan ve Emniyet Teşkilatına atanmaya hak kazanan adaylardan istenilecek).

Mimarlık Lisans programından mezun olmak. 2014 yılında yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavında (KPSS) P3 puan türünden en az 65 almış olmak. Sağlık Yönetmeliğinde belirtilen sağlık şartlarını taşımak, (Yapılacak sınavlar sonucu başarılı olan ve Emniyet Teşkilatına atanmaya hak kazanan adaylardan istenilecek).

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonuçları olumlu olmak, (Yapılacak sınavlar sonucu başarılı olan ve Emniyet Teşkilatına atanmaya hak kazanan adaylardan istenilecek) Emniyet Genel Müdürlüğünce yapılacak sözlü ve/veya uygulamalı sınavda başarılı olmak. Emniyetin alımlarında bu şartlar diğer ilanlarda da benzer şekildedir.

Mimar olmayı düşünen bir aday buradaki tüm şartları sağlaması gerekmektedir. Sizler mimar olmaya karar verdiyseniz bu yazı size çok faydalı olacaktır. Mimar maaşları için diğer yazımızı okuyun.

Editör: TE Bilisim