Nasıl Gıda Mühendisi Olunur ?

Özellikle bayan mühendis adayları Gıda mühendisi olmak istiyorlar ve bu bölüm hakkında bilgi sahibi olmak istiyorlar. Peki Nasıl Gıda Mühendisi Olabilirim ? sorusunun cevabı, kişi gıda mühendisi olması için 4 yıllık eğitim veren mühendislik fakültelerinin gıda mühendisliği bölümünden mezun olmaları gerekmektedir. Ya da adayların 2 yıllık gıda bölümü mezunu olup daha sonra dikey geçiş sınavı ile gıda mühendisliği bölümünü tamamlayarak gıda mühendisi olabilirler.

Özelde ülker, sütaş vs gibi çok büyük kurumlarda iş bulma imkanı olan gıda mühendisleri yine gıda sektöründe iş bulabilirler. Bazı şartlarını ele aldığımız zaman mühendis olmak her gencin isteyeceği mesleklerden biridir. Bunun nedeni mesleği seçenlerdir diyebiliriz. Hatta demek isterdik. Ancak bu tarz meslekler mesleği seçenlerden daha çok aile baskısı veya da ailenin isteği veya da çocuğun veya bireyin ailesine karşı olan kendisi ispatlama isteğinden dolayı olabiliyor. Ancak yine de kendi isteği ile mühendis olmak isteyen mühendis adayları vardır. Peki nasıl mühendis olunur? Öncelikle hangi mühendisliği dalını seçeceğini belirlemesi kişinin ilk yapacağı iş olmalıdır diyebiliriz ki mühendislik kendi bilgi birikiminin yanında alanlar için de önemlidir. O halde ilk olarak kişi ne mühendisi olmak istiyorum diye kendine sormalı.

Tamam sayısalcı ve analitik düşünmesi onu mühendis yapmaya ya da en azından mühendis adayı olmasına yeterli olacaktır ancak hangi mühendislik dalını seçecektir bu daha önemlidir. Çünkü tüm mühendislik dalları birbirinden farklı alanlardır. Örneğin bir endüstri mühendisi firmanın insan kaynakları gibi çalışırken ve firmalar yani şirketler için bu alanlarda çalışacakken, makine mühendisi daha çok büyük makine firmalarında ya da cnc ile çalışan endüstriyel tasarım becerisi isteyen alanlarda çalışabilir. Yine aynı şekilde inşaat mühendisi olarak çalışmak isteyen bir kişi sahada çalışmayı göze alabilecek kişi olmalıdır.

Fizik mühendisi daha çok laboratuvarlarda çalışırken, kimya mühendisi de aynı fizik mühendisleri gibi daha çok laboratuvarlarda çalışacak ancak fizikçilerden çok daha farklı şeylerle uğraşacaklardır. Kimyasal boyalar, bu boyaların tehlikelerini bilmeli, kokularına ve bazı ufak zararlarını göze alabilmelidir. Ziraat mühendisleri de inşaat mühendisleri gibi saha da çalışabilecek mühendis adaylarıdır ancak ziraat mühendisleri daha çok bitkiler ile ve benzeri alanlarda çalışacaklardır. Bilgisayar mühendisi olmak isteyenlerin tercihleri daha çok bilgisayar ile içli dışlı olabilecekleri sosyallikten biraz daha uzak olacaklarını göz önüne almaları gerekmektedir.

Yazılım mühendisliği de aynı bilgisayar mühendisliği gibidir ancak bilgisayar mühendisleri gibi işin donanım kısmı onları ilgilendirmez. Saha da çalışmak derken jeoloji ve jeofizik mühendisleri de aynı şekilde saha da çalışmayı isteyenlerin seçmesi gereken mühendislik bölümleridir. Tüm bu mühendislik dalları hakkında bilgi verdikten sonra aday bunlardan hangisi olabileceğini seçmeli ? Özellikle bayan mühendis adayları Gıda mühendisi olmak istiyorlar ve bu bölüm hakkında bilgi sahibi olmak istiyorlar. Peki Nasıl Gıda Mühendisi Olabilirim ? sorusunun cevabı, kişi gıda mühendisi olması için 4 yıllık eğitim veren mühendislik fakültelerinin gıda mühendisliği bölümünden mezun olmaları gerekmektedir. Ya da adayların 2 yıllık gıda bölümü mezunu olup daha sonra dikey geçiş sınavı ile gıda mühendisliği bölümünü tamamlayarak gıda mühendisi olabilirler. Özelde ülker, sütaş vs gibi çok büyük kurumlarda iş bulma imkanı olan gıda mühendisleri yine gıda sektöründe iş bulabilirler.

Kamuda gıda mühendisi olarak alımlar olmaktadır ancak daha çok gıda mühendisleri gıda bakanlığı gibi bakanlıklarda uzman olarak görev alabilirler. Gıda mühendisleri nasıl UZMAN olur ? sorusunun cevabı, adayların belirli şartları sağlamasıdır. Bu şartlar : Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında görevlendirilmek üzere boş bulunan ellidört (54) adet Avrupa Birliği Uzman Yardımcılığı kadrolarına aşağıda belirtilen öğrenim dallarının lisans mezunları arasından, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonuçlarına göre, geçerli puan türüne sahip ve aranılan diğer şartlara haiz olan adaylardan xxx tarihlerinde xx yapılacak olan sınavla personel alınacaktır.

Tarzında bir alım yapar. Genel şartlar ise şu şekildedir : 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48.inci maddesinde belirtilen şartları taşımak, 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle 35 yaşını doldurmamış olmak,Üniversitelerin en az dört yıllık lisans eğitimi veren Yükseköğretim Kurumlarının yukarıda belirtilen bölümlerden veya denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtdışındaki öğrenim kurumlarından mezun olmak,

Erkek adaylarda askerliğini yapmış, muaf ya da erteletmiş olmak, Sağlık durumlarının yurtiçi ve yurtdışına yolculuk yapmaya ve oturmaya elverişli olması, ÖSYM tarafından yapılan geçerlilik süresi dolmamış Kamu Personeli Seçme Sınavı(KPSS)?ndan, belirlenen bölümler için yukarıda belirtilen, puan türünden en az 75 (yetmişbeş) puana sahip olmak. Belirlenen unvanlarda istenilen (Yabancı Dil) İngilizce ve Fransızca Dillerini Avrupa Birliği ile ilgili görevin gerektirdiği işleri yürütecek düzeyde bilmek ve bunu aşağıda belirtilen belgelerden biri ile kanıtlamak. Sınav ilanı tarihinden önceki 2 (iki) yıl içinde; Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Tespit Sınavı (KPDS)?ndan en az 70 (yetmiş) puan almak,TOEFL sınavından en az 157 (veya IBT65) puan almak, IELTS (akademik) sınavından her bölümünden en az 6 puan almak veya DELF B2 sınavını geçmiş olmak, KPSS yabancı dil (İngilizce ve Fransızca) testinde en az 42 soruyu doğru olarak yapmış olmak, Süresi içinde başvurmuş ve başvuru belgesi ile birlikte istenen belge ve bilgileri vermiş olmak, olacaktır. Daha sonra önce yazılı ve daha sonra mülakata girecek olan adaylar başarı ile tamamladıkları takdirde gıda mühendisi mezunu UZMAN olarak çalışabilirler.

Editör: TE Bilisim