Bilgisayar mühendisi olmaya karar verdiniz diyelim. Nasıl bilgisayar mühendisi olunur sorusuna cevap arıyorsunuz. Bilgisayar mühendisi olmak için 4 yıllık mühendislik fakültesi bilgisayar mühendisliği bölümünden mezun olmanız gerekmektedir. Ayrıca 2 yıllık bilgisayar programcılığı bölümü mezunları dikey geçiş yolu ile bilgisayar mühendisliğine geçiş yapabilirler. Ya da son senelerde gelen bir hak ile bilgisayar öğretmenleri de bir sınav ile bilgisayar mühendisi olabilirler. Günümüz şartlarını ele aldığımız zaman mühendis olmak her gencin isteyeceği mesleklerden biridir. Bunun nedeni mesleği seçenlerdir diyebiliriz. Hatta demek isterdik. Ancak bu tarz meslekler mesleği seçenlerden daha çok aile baskısı veya da ailenin isteği veya da çocuğun veya bireyin ailesine karşı olan kendisi ispatlama isteğinden dolayı olabiliyor. Ancak yine de kendi isteği ile mühendis olmak isteyen mühendis adayları vardır. Peki nasıl mühendis olunur? Öncelikle hangi mühendisliği dalını seçeceğini belirlemesi kişinin ilk yapacağı iş olmalıdır diyebiliriz ki mühendislik kendi bilgi birikiminin yanında alanlar için de önemlidir. O halde ilk olarak kişi ne mühendisi olmak istiyorum diye kendine sormalı. Tamam sayısalcı ve analitik düşünmesi onu mühendis yapmaya ya da en azından mühendis adayı olmasına yeterli olacaktır ancak hangi mühendislik dalını seçecektir bu daha önemlidir.

Çünkü tüm mühendislik dalları birbirinden farklı alanlardır. Örneğin bir endüstri mühendisi firmanın insan kaynakları gibi çalışırken ve firmalar yani şirketler için bu alanlarda çalışacakken, makine mühendisi daha çok büyük makine firmalarında ya da cnc ile çalışan endüstriyel tasarım becerisi isteyen alanlarda çalışabilir. Yine aynı şekilde inşaat mühendisi olarak çalışmak isteyen bir kişi sahada çalışmayı göze alabilecek kişi olmalıdır. Fizik mühendisi daha çok laboratuvarlarda çalışırken, kimya mühendisi de aynı fizik mühendisleri gibi daha çok laboratuvarlarda çalışacak ancak fizikçilerden çok daha farklı şeylerle uğraşacaklardır.

Kimyasal boyalar, bu boyaların tehlikelerini bilmeli, kokularına ve bazı ufak zararlarını göze alabilmelidir. Ziraat mühendisleri de inşaat mühendisleri gibi saha da çalışabilecek mühendis adaylarıdır ancak ziraat mühendisleri daha çok bitkiler ile ve benzeri alanlarda çalışacaklardır. Bilgisayar mühendisi olmak isteyenlerin tercihleri daha çok bilgisayar ile içli dışlı olabilecekleri sosyallikten biraz daha uzak olacaklarını göz önüne almaları gerekmektedir. Yazılım mühendisliği de aynı bilgisayar mühendisliği gibidir ancak bilgisayar mühendisleri gibi işin donanım kısmı onları ilgilendirmez. Saha da çalışmak derken jeoloji ve jeofizik mühendisleri de aynı şekilde saha da çalışmayı isteyenlerin seçmesi gereken mühendislik bölümleridir.

Tüm bu mühendislik dalları hakkında bilgi verdikten sonra aday bunlardan hangisi olabileceğini seçmeli ? Bilgisayar mühendisi olmaya karar verdiniz diyelim. Nasıl bilgisayar mühendisi olunur sorusuna cevap arıyorsunuz. Bilgisayar mühendisi olmak için 4 yıllık mühendislik fakültesi bilgisayar mühendisliği bölümünden mezun olmanız gerekmektedir. Ayrıca 2 yıllık bilgisayar programcılığı bölümü mezunları dikey geçiş yolu ile bilgisayar mühendisliğine geçiş yapabilirler.

Ya da son senelerde gelen bir hak ile bilgisayar öğretmenleri de bir sınav ile bilgisayar mühendisi olabilirler. Özelde bilgisayar mühendisleri yazılım firmaları, büyük ölçekli şirketler, hastaneler vs gibi yerlerde çalışabilirler. Kamuda ise bilişim personeli olarak çalışabilirler. Kamuda bilgisayar mühendisi olmak için şu şartları taşımak gerekir : Fakültelerin en az dört yıllık bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği, elektrik mühendisliği, elektronik mühendisliği, elektrik ve elektronik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği veya endüstri mühendisliği bölümlerinden ya da bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilmiş yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak, Büyük ölçekli bilgi işlem birimlerinde sistem yöneticisi olarak en az beş (5) yıl çalışmış olmak, MS Windows Server 2012, Linux işletim sistemlerinin kurulumu ve yönetimi hakkında bilgi ve tecrübe sahibi olmak ve bunları yönetebilmek, Microsoft Exchange 2010-2013 ve Microsoft Lync Server. çoklu site üzerinde Active Directory uygulaması, DNS. DHCP, WINS. ISA Server, File Server, Windows Remote Desktop mimarisi, Windows 7/8 işletim sistemleri konularında kurulum, konfigürasyon, upgrade ve sorun çözümleme tecrübelerine sahip olmak, Microsoft Windows sunucu ürünleri/servisleri hakkında bilgi ve tecrübe sahibi olmak (Aktif dizin, GPO, WSUS, System Center ürünleri), Aşağıdaki sertifikalardan herhangi birine sahip olmak; . Microsoft Certified İT Professional: Enterprise Administrator on Windows Server 2008 ve üzeri, . Microsoft Certified İT Professional: Virtualization Administrator on Windows Server 2008 ve üzeri, . Microsoft Certified Solutions Associate (MCSA): Windows Server 2012 VMware veya HyperV sunucu sanallaştırma konusunda bilgi ve tecrübe sahibi olmak,Aşağıdaki sertifikalardan herhangi birine sahip olmak; . VMvvare Certified Professional (VCP), .

Microsoft Certified Solutions Expert (MCSE): Server Infrastructure ğ) MS 8 yönetimi konusunda bilgi ve tecrübe sahibi olmak, MS üzerinde performans, yetkilendirme, application pool yönetimini sağlamak ve clustered MS sunucularının kurulumunu. performans ayarlarını yapabilmek,Load balancer yönetimi ve optimizasyon ayarlarını yapabilecek seviyede bilgi ve tecrübe sahibi olmak,Appfabric cache mekanizmaları konularında tecrübeli olmak,Güncel iki programlama dili bildiğini gösterir belge sahibi olmak.