Türkiye’de doğan ve büyüne vatandaşların bir süre sonra vatandaşlıktan çıkma, çıkarılma ve benzeri durumlardan sonra tekrar ülkede birtakım haklara sahip olması, mavi kart ile mümkün olmaktadır. Bu noktada mavi kart nedir? Diye merak eden birçok birey, mavi kart başvuru yapmak isteyen bireyler için mavi kart hakkında detaylı bilgiler ve tanımlar haberimizin devamında yer alıyor.

Mavi Kart Ne İşe Yarar?

Mavi Kart olarak bilinen belge genel itibari ile Türkiye’de doğan ve doğal olarak vatandaşların çıkma izni almak kaydıyla Türk vatandaşlığından çıkmaları ve bu vatandaşların 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesinde belirtilen altsoylarına verilen ve söz konusu maddede belirtilen haklardan faydalanabileceklerini gösteren resmi belgeyi ifade etmektedir. 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesinde belirtilen altsoylarının kayıtlarının elektronik ortamda tutulduğu kütük de Mavi Kartlılar kütüğü olarak bilinmektedir.

Tanınan Haklar Nelerdir?

Mavi Kartlılar kütüğünde yer alan ve mavi kartsa sahip olan vatandaşlar Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesinde belirtilen altsoyları, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesinde belirtilen istisnalar dışında Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam etmektedir. Fakat bu vatandaşlar seçme ve seçilme, muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları ve askerlik hizmeti yapma hakkına sahip değillerdir. Ayrıca bu kütükte olan vatandaşlar sürekli olarak kamu hizmetinde de bulunamamaktadırlar.

Editör: TE Bilisim