Türkiye’de memur kadrolarına atanmak için uzun bir süredir uygulanan sistem olarak Kamu Personeli Seçme Sınavı yapılmakta ve adalar bu sınava girerek ilgili puan türlerinin hesaplanmasını sağlamaktadır. Kamu kurumlarına bağlı olarak hesaplanan puan türü de değişmekte olup adaylar bu puan türleri ile kamu kurumlarına başvuru yapabilmektedir. Peki KPSS sınavına görmeden de memur olmak mümkün müdür? Merak edilen sorulardan biri olan ve birçok kişinin merak ettiği konular arasında yer almakta olup detaylar ve bilgiler haberin devamında yer almaktadır.

Memur Olma Şartları Nelerdir?

KPSS şartının yanı sıra adayların memur olmak için sağlaması gereken birtakım şartlar da bulunmakta olup bunlar arasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, en az 18 yaşında olmak ve genel itibari ile 35 yaşını aşmamış olmak, erkek adaylar için askerlik ile ilgisi olmamak, kamu haklarından yoksun olmamak, güvenlik soruşturması olumlu olmak, ilgili eğitim derecesinden mezun olmak, medeni haklarını kullanma yoksunluğu olmamak gibi birtakım başvuru şartlarını sağlaması gerekmektedir.

KPSS Şartı Aramayan Kurumlar

KPSS şartı aranmadan memur alımları da yapılmakta olup devlet kurumları, bakanlıklar ve belediyelerce yayınlanan ilanlarda son zamanlarda KPSS şartı aranmadan memur alımı yapıldığı görülmektedir.

İŞKUR üzerinden yayınlanan ilanlarda genel itibari ile KPSS şartı aranmadığı görülmektedir. Daha önce Devlet Demiryolları, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, BTK ve birçok kamu kurumu tarafından daha önce de KPSS şartı aranmadan memur alımı yapıldığı bilinmektedir.

Belediye İlanları

Türkiye’nin birçok ilinde, ilçelerinde belediyeler tarafından yapılan alım ilanlarında KPSS şartı aranmamaktadır. İşçi kadroları olmak üzere mimar, mühendis, büro memuru gibi birçok kadroda belediyelerde KPSS şartı aranmamaktadır. Belediyeler tarafından özel şartlar dahilinde yapılacak olan alımlara ulaşmak ve KPSS şartı aranmayan ilanları görüntülemek için https://www.isinolsa.com/belediye-personel-alimlarisitemiz adresi üzerinden erişim sağlamak mümkündür.

İŞKUR İlanları

İŞKUR üzerinden yayınlanan ilanların birçoğunda KPSS şartsız kura ile kamu personeli alımı için ilanlar yayınlanmakta olup farklı birçok kadroda alımlar gerçekleştirilecektir. Hali hazırda İŞKUR üzerinden yayınlanan ilanlara erişmek için ise https://esube.iskur.gov.tr/Istihdam/AcikIsIlanAra.aspx adresinden erişim sağlamak mümkündür.