Milyonlarca öğrenci her yıl devletten öğrenim kredisini alıyor. Bu krediler öğrencilere öğrenim gördükleri süre boyunca ödeme beklenmeden veriliyor. Öğrenciler okullarını bitirip, işe başladıklarında düzenli olarak bu borçları ödeyerek faizsiz bir taksitlenme imkanından yararlanabiliyorlar. Öğrenim kredisi koşulsuz şartsız başvuru yapan herkese veriliyor ve öğrencilerin öğrenim kredileri bazen kişi mezun olduktan, işe girdikten sonra dahi bitmemiş olabiliyor. Normal 4 yıllık bir üniversiteden mezun olmuş kişiler dahi yaklaşık olarak 25 - 30 bin civarında kredi kullanmış, işe başladıklarında bu kredileri ödemek durumunda kalıyorlar.

Meclise verilen kanun teklifi ise tam olarak bunu kapsıyor ve öğrencilere eğitim görmeleri noktasında maddi destek sağlamak amacıyla devlet eliyle uzatılan bu kredilerin silinmesi yönünde bir talebi içeriyor. Milyonlarca kişinin şuanda KYK kredi borcu bulunuyor ve hala bazı kişiler bu borçlarının ilk taksitlerine bile başlayabilmiş değiller. Konuya yönelik meclise sunulan kanun teklifinde CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, KYK borçlarının silinmesi gerektiğini, bu ödemelerin ciddi problemler yaşattığını aktarmış durumda.

Meclise sunuldu

Meclise sunulan bu kanun teklifi sonrasında, eğer TBMM tarafından diğer vekillerin de katılımıyla süreç onanırsa, milyonlarca kişinin KYK borçları silinecek. Bu düzenlemeyle beraber, KYK borçları nedeniyle ekonomik problemler yaşayan vatandaşların ve yeni mezunların da önleri açılmış olacak. Öğrenciler okuldan mezun olduklarında doğrudan doğruya bir meslek sahibi olamadıkları, ilk zamanlar asgari ücretlerle çalışıyorlar, yeterli ödemeyi doktor, avukat vb. mesleklerden mezun değillerse sağlayabilecek güçleri bulunmuyor. Bu noktadaki vatandaşların problemlerine çözüm olacak kanun teklifi hakkındaki süreci takip ediyor, sizlere aktarmaya çalışıyor olacağız. Gelişmelerden haberdar olmak için ücretsiz mobil uygulamalarımızı aşağıdan indirmeyi unutmayınız.

iOS: Tıklayın

Android: Tıklayın

Editör: TE Bilisim