Adalet Bakanlığı Zabıt Katibi alımı bekleniyor

Adalet Bakanı Gül' ün açıklamalarından sonra gündemde merakla beklenen memur alım ilanlarından biri olarak yansıyan zabıt katipliği alımına kimler başvuru yapabilir, zabıt katipliği klavye sınavı, zabıt katipliği sözlü mülakatlar ve merak edilen bazı konularda bilgilendirme yapmaya çalışacağız. Binlerce kişilik toplamda 5 bin ve civarı bir alım beklediğimiz zabıt katibi alımında adayların bilmesi gereken süreçler 3 aşamadan oluşuyor.

Zabıt katipliği başvuru şartları

Adayların başvuruda bulunabilmesi için en az lise veya dengi bir okuldan mezun olmuş olması, KPSS puanının bulunması gereklidir. Bu KPSS puanı genellikle alımlarda 70 puan baraj olarak belirtilmektedir. Ek olarak zabıt katibi olmak isteyen kişilerin bilgisayar eğitimi verilen bir bölümden mezun olması, bilgisayar sertifikası bulunması (meb onaylı) ya da herhangi bir eğitim düzeyinde ders olarak okutulan bilgisayar eğitimini almış olması gerekmektedir. Bu şartları taşımayan kişilerin başvuruları kabul edilmemektedir.

Zabıt katipliği yetenek sınavı

Sınava başvuran adaylar başvuruları olumlu değerlendirildiğinde yetenek sınavına tabi tutulacaklar. Daha önceden duyurulan yaklaşık 30 - 35 farklı sınav metni üzerinden adaylara klavyede hız testi uygulanacak. Bu metinlerden sınavda karşılarındaki ekrana gelen kısmı 3 dakikada en az 90 kelime olarak yazmaları beklenecektir. 90 kelimenin altında yazan kişiler değerlendirmeye alınmayacaklardır.

Sözlü mülakatlar

Yetenek sınavında başarılı olan adaylar, kurum tarafından değerlendirilmek üzere sınavda görevli heyetçe sözlü sınava tabi tutulurlar. Bu heyet, kişinin mesleki bilgisi, kendisini ifade edebilme yeteneğini, vizyonunu ve psikolojik durumunu analiz etmek gibi farklı açılardaki sorularla sınava tabi tutacaktır. Sorulara doğru ve olması gerektiği şekilde yanıt veren kişiler, puanlama usulüyle sıralanacaklardır. Yetenek sınavı, sözlü mülakat sınav puanı toplamları tek puan olarak belirtilecek ve iki puanının toplamı en yüksek adaydan başlayarak KPSS puanlarının da etkisiyle sıralanacaklardır. Buradaki kat sayılar ve diğer işlemsel hesaplamalar, yayınlanacak sınav kılavuzunda adaylara aktarılacaktır. Konu hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyarsanız yorum alanından bizlere ulaşabilirsiniz.