Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) 2018 KPSS Önlisans değerlendirme raporunu yayımladı. Resmi web adresi üzerinden gerçekleştirilen duyuruda, Önlisans KPSS için bazı bilgilendirmelere ve istatistiklere yer verildi. Açıklamaların yapılmasıyla beraber standart sapmalar, doğru yanıt oranları, kategori bazında doğru ve yanlış cevapların istatistikleri kamuoyuna ulaştırıldı.

60 soruluk Genel Yetenek Testi için doğru cevap sayısı ortalaması 19,33 olarak açıklanırken, standart sapma oranı 7,584 olarak belirlendi. Ham puan ortalaması 15,31 olan Genel Yetenek Testi için Ortalama Güçlük Düzeyi 0,32 olarak ifade ediliyor. Bu durum Sözel bölümde doğru cevap sayısı ortalamasıyla 13,96 olarak, standart sapma 4,397 şeklinde, ham puan ortalaması ise 11,07 olarak aktarılıyor. Sözel bölümün ortalama güçlük düzeyi ise 0,47 olarak belirtildi. 30 soruluk sayısal bölüm için doğru cevap sayısı ortalaması 5,37 olarak ifade edildi. Standart sapma 5,004 olarak aktarılan sayısal bölümde ham puan ortalaması sayısı 4,24, ortalama güçlük düzeyi ise 0,18 olarak aktarıldı. Genel Kültür Testi için toplam 60 soru bulunurken, bu sorulara verilen doğru cevap ortalaması ise 22,39 oldu. Standart sapma 9,514 olarak tarılan genel kültür testinde ham puan sayısı ortalaması 16,89 olarak belirtildi. Ortalama güçlük düzeyi ise 0,37 olarak belirlendi.

Bu değerlendirmeler ve raporlar ışığında yapılan en iyi iki üniversite Polis Akademisi ve GATA oldu. Bu iki eğitim kurumunu ise sırasıyla aşağıdaki üniversiteler takip etti.

- İTÜ,

- Sağlık Bilimleri Üniversitesi,

- Hacettepe Üniversitesi,

- İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa,

- Eskişehir Osmangazi Üniversitesi,

- Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi,

- Marmara Üniversitesi,

- Galatasaray Üniversitesi,

- ODTÜ,

- Ankara Üniversitesi.

Editör: TE Bilisim