ÖSYM tarafından her yıl düzenlenen kaymakamlık sınavına yüzlerce aday katılıyor ve sınavda başarılı olmak için ter döküyorlar. Kaymakamlık sınav başvuru tarihleri ve sınav tarihleri için bir takvim az önce ÖSYM tarafından geldi. Peki 2019 yılı Kaymakamlık sınavı konuları nedir? Kaç sonu olacak ve sınav detayları nedir?

SINAV BAŞVURU TARİHLERİ AÇIKLANDI!

Kaymakamlık için sınav başvuru takvimi yayımlandı. Adaylar kaymakamlık başvurularına 19 Eylül 2019 tarihinde başlayacak ve en geö 25 Eylül 2019 tarihine kadar gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Başvurular ÖSYM resmi internet adresi üzerinden yapılacaktır.

SINAV NE ZAMAN YAPILACAK?

ÖSYM tarafından yapılan takvime göre kaymakamlık sınavı 09 Kasım 2019 tarihinde yapılacak. Sonuçlar ise 04 Aralık 2019 tarihinde ÖSYM tarafından açıklanacaktır.

SINAV DETAYLARI NEDİR?

Ankarada yapılacak olan kaymakamlık sınavı saat 10.15’te başlayacak ve cevaplama süresi 150 dakika (2,5 saat) olacaktır. Adaylar, saat 10.00’dan sonra sınav binalarına alınmayacaklardır. Sınavın ilanı, İçişleri Bakanlığı tarafından başvurular başlamadan önce yapılacaktır. İlanda, sınava başvuru koşulları ayrıntılı olarak yer alacaktır. Başvuru koşullarını taşımadığı halde sınava giren ve başarılı olan adayların atamaları İçişleri Bakanlığı tarafından yapılmayacaktır.

SINAV KONULARI VE SORU SAYISI:

Kaymakamlık adayı sınavı toplamda 100 sorudan oluşacak. Bu kapsamda sınav iki farklı tesste yapılacka ve Sınavda adaylara, 34 sorudan oluşan Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi ile 66 sorudan oluşan Alan Bilgisi Testi uygulanacaktır.

Alan Bilgisi Testi: Anayasa Hukuku (13), İdare Hukuku (18), Türkiye’nin İdari Yapısı (14), Türkiye’de Mahalli İdareler (9), Ekonomi (12) ile ilgili çoktan seçmeli sorulardan oluşacaktır.

Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi: Türkçe (14), Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (4), Türkiye’nin Sosyo-Ekonomik Yapısı (10) ve Türkiye’de Demokratikleşme ve İnsan Hakları (6) ile ilgili çoktan seçmeli sorulardan oluşacak.

KİMLER BAŞARILI SAYILACAK?

Adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Adayların testlerden aldıkları ham puanlar toplanarak 100 tam puan üzerinden sınav puanları hesaplanacaktır. 100 tam puan üzerinden 70 ve daha yüksek puan alan adaylar, en yüksek puanlı adaydan başlanarak puan sırasına konacaktır. 70 ve daha yüksek puan alan adaylardan, ilan edilen kadronun (100), 4 katı olan 400 aday mülakata katılmaya hak kazanacaktır. 400. adayla aynı puanı alan diğer adaylar da mülakata katılmaya hak kazanacaklar ve İçişleri Bakanlığı tarafından yapılacak mülakata çağrılacaklardır.

Editör: TE Bilisim