2020 yılı için Hazine ve Maliye Bakanlığı 175 vergi Müfettiş yardımcısı alımı yapacağını bildirdi. Binlerce adayın katılmak istediği sınav konuları nedir? Değerlendirmeler nete göre yapılır? Başvuru yapmak için gerekenler nedir? Tüm detayları İşin Olsa ekibi olarak sizlerle paylaşıyor olacağız.

VERGİ MÜFETTİŞ YARDIMCISI NASIL OLUNUR?

Vergi Müfettiş yardımcıları Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alınmaktadır. Bu kapsamda her yıl ilan yayımlayan bakanlık boş kadrolarına alım yapmaktadır. Alımlar Bakanlık tarafından yapılacak Vergi Müfettiş yardımcılığı giriş sınavı ile yapılmaktadır. Adayların bu sınava katılabilmeleri için öncelikle Dört yıllık eğitim veren Üniversitelerin Hukuk, Siyasal Bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden mezun olmuş olmaları veya bunlara denkliği bulunan ve YÖK onaylı yuırtdışı yükseköğretim kurumlarından mezun olunmuş olması gereklidir.

Sonrasında ÖSYM tarafından yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavından ( KPSS ) KPSSP17, KPSSP18, KPSSP22, KPSSP23, KPSSP27, KPSSP28, KPSSP47 ve KPSSP48 puan türünden en az 80 puan ve üzeri puan almış olmaları ve 35 yaşını doldurmamış olmaları gereklidir.

VERGİ MÜFETTİŞ YARDIMCILIĞI GİRİŞ SINAVI KONULARI:

Vergi Müfettiş yardımcılığı Giriş sınavı yazılı ve sözlü olarak iki aşamadan oluşmaktadır. Sınav dört farklı alanda yapılmakta olup konuları şöyledir.

MALİYE: Maliye Teorisi ve Maliye Politikası, Vergi teorisi ve Türk Vergi Sistemi, Kamu Maliyesi.

İKTİSAT: Mikro ve Makro İktisat, İktisadi Düşünceler tarihi, Para Teorisi ve Politikası, Türkiye Ekonomisi, Uluslararası İktisat ve İktisadi Kuruluşlar.

HUKUK: Anayasa Hukuku, İdare Hukunun Genel esasları ve İdari Yargı, Ceza Hukuku ve ceza Muhakemeleri Usulünün Genel Esasları, Medeni Hukuk ( Aile Hukuku ve Miras Hukuku Hariç ), Borçlar Hukuku, Ticari Hukuku ( Deniz Ticari ve Sigorta Hukuku Hariç),

MUHASEBE: Genel Muhasebe, Şirketlet Muhasebesi, Maliye Muhasebesi, Mali Tablolar Analizi

SINAV DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILIR?

Giriş sıanvı puanı, yazılı ve sözlü notlardan meydana gelir. Sınav 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Başarılı sayılmak için;

Sınav Gruplarının her birinden alınan notun 50'den, Bu notların ortalamasının 65'den aşağı olmaması gereklidir.