2020-2021 eğitim ve öğretim yılı korona virüs gölgesinde uzaktan eğitimle geçtiğimiz ay sonunda başladı. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de eğitimin nasıl devam edeceği, yüz yüze eğitime geçilip geçilmeyeceği merak konusu. Öğretmenler başta olmak üzere veliler ve öğrenciler de bu belirsiz ortamında okulların ne şekilde eğitim vereceğini merak ediyor ve ülkede alınan, alınacak olan kararları merakla bekliyor. Konuya ilişkin en güncel açıklama dün toplanan Bilim Kurulu sonrasında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan gelmiş bulunuyor. Uzaktan eğitim durumu, yapılan son açıklama ve velilerin düşünceleri ile okulların uzaktan eğitim süreci haberimizin devamında yer alıyor.

Fahrettin Koca Açıkladı

Bilim Kurulu toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca eğitimin uzaktan, yüz yüze devam etmesi konusu ile ilgili “Şu dönemde kısıtlı bir şekilde eğitimin devamı şeklinde bir yaklaşımımız var. 1. Sınıflarla ilgili olarak iki gün okula gitme 5 gün gitmeme gibi durum söz konusu olabilir. Salgının seyri ile netleşecek. Kısıtlı bir şekilde eğitimin devamı yaklaşımımız var. Hazırlık, birinci, ikinci sınıf ve 8-12 ile ilgili düzenlemeyi gelecek hafta konuşuruz” ifadelerinde bulundu.

Kitaplar Dağıtıldı Ama..

İlköğretim Dairesi tarafından yeni eğitim ve öğretim yılına ilişkin kitapların dağıtımına başlandığı açıklandı. Kırsal bölgelerden dağıtıma başlayan kitapların tüm ilkokullu öğrencilere dağıtılması hedefleniyor. Cuma gününe kadar tamamlanması beklenen kitaplar, bazı bölgelerde öğretmenlerin yönlendirmesi ile okuldan veliler tarafından alındı.

Eğitimin 21 Eylül’de başlamasına yönelik çalışmaların bulunduğunu açıklayan Ziya Selçuk’un yaptığı bu açıklama çoğu veliyi tatmin etmedi. Özellikle çocukların evde eğitimde ders çalışma disiplininden uzaklaşması, tatil modundan çıkamamasına neden oluyor. Birçok veli hem evden eğitimin zorluğu hem de virüs salgının artması korkusu ile sıkıntılı bir yıl geçireceğini düşünüyor.

Okullar 21 Eylül’de Açılabilecek Mi?

Milyonlarca velinin, öğrencinin ve öğretmenin en çok merak ettiği soru virüsün mevcut hali ile de olsa böyle bir ortamda okulların 21 Eylül’de açılabilecek olup olmadığı. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan okulların bu tarihte yüz yüze eğitime başlayıp başlamayacağı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

“Genelde açılması için tarih veriliyor, bugünden yarına bile kestirmek çok güç. Rakamların takip edileceği ve buna göre okulların açılıp açılmayacağını bilmeleri gerekiyor. Zira Sağlık Bakanımız evet okulların açılmasını istiyor. Milli Eğitim Bakanımız da yine benzer bir düşüncede. Ama kimseyi de risk altına atamayız açıkçası. Ne çocuklarımızı ne öğretmenlerimizi ne velilerimizi ne de servis şoförlerimizi. Rakamlara bakarız, eğer rakamlar iyi gidiyorsa Sayın Sağlık Bakanımızın da dediği gibi 21 Eylül'de açarız. Yoksa ona göre biraz ertelenir. Duruma göre değişiklik arz edebilir”