Okulların yüz yüze eğitime başlama hazırlığında merak edilen konularda biri de ücretli öğretmenlerin durumu oldu. Özellikle bu sene virüs önlemleri sebebi ile kısıtlamaların gündeme gelmesi milyonlarca öğretmenin mağdur olmasına neden oluyor. Aynı zamanda sözleşmeli ve kadrolu öğretmenler ile ücretli öğretmenlerin maaşlarındaki fark ise ücretli öğretmenleri mağdur eden bir başka konu. Sosyal medyada seslerini duyurmaya çalışan ücretli öğretmenler, özellikle KPSS sınavından yüksek olsalar dahi bazı branş ve alanlarda alımların olmaması, rekabetin çok olması gibi birçok sebep ile atanamamaktadır. Bu da zor şartlarda az bir ücret karşılığında çalışmak zorunluluğunu ortaya koymaktadır.

CHP Milletvekili Gürer Maaş Farkını Vurguladı

CHP Milletvekili Gürer tarafından TBMM’ye Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a yöneltilen soru önergesinde ücretli öğretmenlerin en önemli sorunlarını gündeme getirdi. Önergede Gürer tarafından sorulan sorular şu şekilde yer aldı.

Ücretli öğretmenlerin özlük hakları iyileştirilecek midir?

Ücretli öğretmenlere sadece girdikleri ders sayısı kadar ücret ödenmesi ve bu rakamın da oldukça düşük olmasının nedeni nedir?

Ücretli öğretmenlerin ders saat ücretleri, kadrolu öğretmenlerin gireceği ek ders saat ücreti ile eşit tutulması ciddi mağduriyet yaratmakta olup ücretli öğretmenlerin ders saat ücretlerinin yeniden düzenlenmesi için bir düzenleme yapılacak mıdır?

20 saat derse giren bir ücretli öğretmen ile 20 saat derse giren bir kadrolu öğretmen arasındaki farklılıkların giderilmesi için bir çalışma planlanmış mıdır?

İlgili sorulara yönelik cevabında ise Selçuk, öğretmenlerin bu mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik çalışma yaptığını vurgulayarak, devletin ekonomik imkanları çerçevesinde ek ders ücreti karşılığında görev yapan öğretmenlerin haklarına yönelik çalışmaların sürdüğünü vurguladı.

Daha Önce Kadro Yok Denilmişti

Bu yıl başında da gündeme gelen ücretli öğretmenlere kadro gelmesi konusuna ilişkin CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Ziya Selçuk’a sorduğu soruda ücretli öğretmenlerin kadroya alınması ya da sözleşmeli olmasının mümkün olup olmadığını sormuş, Selçuk tarafından ise “Bu çerçevede, ek ders ücreti karşılığında ders okutmak üzere görev yapanlar, yalnızca fiilen yaptıkları ders görevi karşılığında ek ders ücretinden yararlandırılmakta olup bunun dışında bir uygulama yapılabilmesi mümkün değildir” açıklaması gelmişti.

Şimdi hem virüs salgının sebebi ile ortaya çıkan zorluk, çalışma şartları ve özlük hakları gibi konularda sıkıntı yaşayan ücretli öğretmenler, seslerini duyurmak istiyor. Konu ile ilgili olarak hem muhalefet hem de iktidar partisinden bir düzenleme bekliyor.

Editör: TE Bilisim