Bu yılın en merak edilen konularından biri olan ve geçtiğimiz günlerde netleşen bir konu olarak okulların açılma tarihi ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yapılan açıklamada önemli ifadelere yer verildi. Korona virüs salgını sebebi ile uzaktan eğitim ile devam eden 2019 2020 eğitim yılı sonrasında yeni dönemin okulların açılması ile başlayacağı ve bu tarihin yani okulların açılma tarihinin 31 Ağustos 2020 olarak açıklandığı ifade edilmişti. Buna göre bu tarih de virüs salgınının durumuna bağlı olarak değişebilir. İşte Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yapılan açıklama ve detayları.

“Vaka Sayısına Göre Değişebilir”

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk okulların açıklanan tarih olan 31 Ağustos’ta tekrar açılıp açılmayacağına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bu noktada okulların açılacağı haftada ne olacağını bilmediklerini ve şartların ancak elverişli olduğu durumda okulların açılabileceğini vurguladı. Selçuk sözlerine,

“Okulların açılacağı hafta ne olacağı bilinmez.Şartlar elverişli olursa açacağız, bugünden bunu söylemememiz doğru değil. Verilere bakar o tabloya göre hareket ederiz” şeklinde devam etti. Bu noktada şimdilik okulların açılış tarihinin 31 Ağustos olarak belirlendiğini söylemekle birlikte duruma ve virüs salgınının durumuna göre tarihin ileri bir tarihe ertelenmesi de mümkün gözüküyor.

3+1 Daire Şeklinde Olan Sınıflar Açılabilir

MEB tarafından okulların açılması ile ilgili olarak belirlenen birtakım uyum kuralları bulunmakta olup bunlarda biri de 4 metrekare kuralı. Özellikle birçok veli, idareci ve öğretmenin merak ettiği konular arasında olan bu konuda Türkiye’de eğitim verilen binalar göze alındığında bu kurla uymanın neredeyse olanaksız olduğu ifade ediliyor. Zira her ne kadar özel okullar İmam Hatip okulları bu konuda uygulamaya elverişli olsa da Anadolu bölgelerindeki okullarda ve ilkokullarda bu kurala uymanın oldukça güç olduğu ortaya çıkıyor.

SGK rehberi tarafından hazırlanan rehbere göre ilkokullarda toplamda 4,9 milyon öğrenci olup 223 bin 903 derslik bulunuyor ve derslik başına 22 öğrenci düşüyor. Bu durumda da 4 metrekare için 1 sınıfın en az 89 metrekare, 2+1 daire büyüklüğünde olması gerekiyor.