Korona virüs sebebi ile 31 Ağustos 2020 tarihinden itibaren uzaktan eğitim ile devam eden 2020 2021 eğitin ve öğretim yılının 21 Eylül’de ilköğretim birinci sınıflar ve okul öncesi için yüz yüze başlayacağı açıklanmıştı. Bu noktada eğitimlerin nasıl olacağına ilişkin detaylar, önlemler ve kurallar da belli olmaya başladı. Konuya ilişkin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk geçtiğimiz gün yayınladığı yazılı açıklama ve öncesinde yaptığı sözlü açıklamada bu detaylara yer verdi. İŞ te o açıklama yazısı ve sözlü açıklamada yer alan önemli noktalar.

Yüz Yüze Eğitim Uygulaması Detayları

Bakanlık tarafından yüz yüz eğitimin nasıl yapılacağına ilişkin açıklamalar şu şekilde ifade edilmiştir. Okulların açılacağı 21 ile 25 Eylül 2020 tarihleri arasında okul öncesi eğitim kurumları ile birinci sınıflarda yüz yüze sadece 1 gün eğitim yapılacaktır.

Hangi gün yapılacağı okul tarafından belirlenecektir. Yüz yüze eğitime katılım zorunlu değildir. Okul öncesi eğitimde günde otuzar dakikalık 5 etkinlik saati süreyle uyum eğitimi yapılacaktır. 28 Eylül ile 2 Ekim 2020 tarihlerini kapsayan hafta ve devamında okul öncesi eğitim kurumlarında haftada 2 (iki) gün olmak üzere günde otuzar dakikalık 5 etkinlik saati süre de eğitim yapılacaktır.

İlkokul birinci sınıflarda 30’ar dakika 5 ders saati ile uyum eğitimi yapılacaktır. 10’a dakika dinlenme zamanı verilecektir. İşlenecek olan dersler EBA’da o gün yayınlanacak olan dersler ile uyumlu olacaktır.

Selçuk Sözlü Açıklama Yaptı

Geçtiğimiz günlerde 2023 Eğitim Vizyonunda yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi, Y”eni normalin olmazsa olmazlarından biri de uzaktan eğitim. Bizim, salgın sürecinden önce erken çocukluk için uzaktan eğitim modellemeleri üzerine birtakım çalışmalarımız bulunmaktaydı. Ancak şimdi bu çalışmalar, erken çocukluk dönemi için yaptığımız çalışmanın yörüngesini belirliyor."

Okulların ilköğretimler için başlayacağı 21 Eylül tarihine kadar tüm çalışmaların ve önlemlerin devam ettiğini ifade eden Selçuk, “Her yaş grubundaki tüm erken çocukluk eğitim hizmetlerinin izlenmesi, değerlendirilmesi ve iyileştirilmesine yönelik ortak kalite standartları oluşturulması bunlardan bazılarıydı. Şimdiye kadar bunların bir kısmını gerçekleştirdik. Bir kısmı için de planlamalarımızı yaptık” açıklamasında bulundu.