Korona virüs salgının etkisi halen görülmekte olup aşı çalışmaları ise devam ediyor. Bu noktada okulların açılması ile ilgili milyonlarca kişimin aklında soru işaretleri bulunmakta iken bu noktada hem normalleşme sürecini hem de okulların açılmasını salgının seyri belirleyecek. Uzmanlar tarafından okulların açılması ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapılırken aynı zamanda virüs salgının kritik tarih de açıklanmış bulunuyor. İşte okulların açılması ile ilgili olarak gündemde yer alan son dakika bilgileri haberimizin devamında yer alıyor.

Okullar Uzaktan Eğitimler Devam Edebilir

Hürriyet Gazetesi'nden Hande Fırat'a verdiği röportajda Bilim Kurulu Üyesi Afşin Emre Kayıpmaz tarafında önemli açıklamalarda bulunuldu. Yapılan açıklamalarda okulların bu yıl boyunca uzaktan eğitimle devam edip edemeyeceğine ilişkin soruyu Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz:

"Bu ihtimalin var olduğunu göz ardı edemeyiz. Vaka artış hızının yükselmesi durumunda okulların açılma kararı yeniden gözden geçirilebilir. Zaten Milli Eğitim Bakanlığımız da eğitimin kademeli ve seyreltilmiş bir biçimde yürütüleceğini açıklamıştı. Tedbirsiz davranışlar, okulların açılması da dahil birçok faaliyeti tehlikeye atabilir” ifadeleri ile yanıtladı.

Okulların Açılmasında Kritik Tarih

Uzmanlar okulların açılmasına yönelik kritik tarihin 21 Eylül 2020 olduğunu ifade ediyor. Özellikle bu tarihe kadar alınması ve yapılması gereken önlemler, adımlar olarak ise farklı öneriler yer alıyor. Bunlardan ilki 21 Eylül’e kadar durumu daha iyi görme adına test sayısının günlük 150 bine kadar çıkarılması yönünde. Özellikle test sayısının her geçen gün artması durumu değerlendirmede ve okulların fiziki olarak açılıp açılmamasında belirleyici olabilir.

Bir diğer öneride ise 21 Eylül tarihinden öncediğer AB ülkelerinde de uygulanan taksici, otobüs ve tramvay şoförleri, temizlik çalışanları gibi meslek gruplarının riskli meslek grupları olarak seçilerek tarama yapılması şeklinde bulunuyor.

Son olarak ise virüse yakalanan ve evde izole olması gerekenler için bir karantina kararı alınması ve bu kararı delenlere ise sert yaptırımların uygulanması önerisi bulunuyor. Özellikle son zamanlarda virüs belirtisi görülen kişilerin evde izole olmaktan kaçındığı ve günlük işlerine devam ettiği ve bu durumun da virüs salgını olumsuzetkilediği görülüyor.