Tüm dünyayı etkileyen korona virüs salgını sebebi geçtiğimiz mart ayından itibaren eğitim ve öğretim uzaktan eğitim yolu ile gerçekleştiriliyordu. Yeni eğitim ve öğretim yılında ise eğitimin okul öncesi ve birinci sınıflar için 21 Eylül’den itibaren diğer sınıflar için ise kademeli olarak 3 hafta ara ile yüz yüze eğitim şekli ile olmasına karar verildi. Fakat bu noktada MEB tarafından geçtiğimiz haftalarda yayınlanan genelgede öğretmenlerin EBA ya da diğer açık kaynaklı platformlar üzerinden tüm öğretmenlerin canlı ders uygulaması yapabileceği açıklandı.

Özellikle Sözcü’nün haberine göre İzmir, Yalova, Muğla gibi bazı illerde il ve ilçe müdürlüklerinin öğretmenleri Zoom uygulaması ile ders yapmaya zorladıkları, öğretmenlerin bu uygulamayı zorunlu olarak indirdikleri ifade edildi.

Zoom Risk Yüzünden Tercih Edilmiyor

Sözcü’nün haberine göre Zoom Meeting olarak isimlendirilen program ile ders yapmaya zorlandıkları ifade edilen öğretmenler ise durumdan şikayetçi. Zira Zoom programı geçtiğimiz aylada güvenlik açığı tehlikesi sebebi ile eleştirilmiş. Birçok kullanıcının bilgilerine, bilgisayarına girildiği iddiaları büyük etki yaratmıştı. MEB ise ilgili konu hakkında “Siber saldırı riski yalnızca Zoom için değil bu ve benzeri tüm yazılımlarda için her zaman ve tüm dünyada var. Öğretmen ve öğrencilerimizin, siber saldırılar konusunda her türlü güvenlikleri ve kişisel verilerini koruyabilmesi için Bakanlığımızca daha önce uyarıldılar. Çok dikkatli olmaları gerekiyor. Uyarılarımız da sürüyor.

18 milyon öğrenci ve 1 milyon öğretmenimiz var. İstisnai durumlar olabilir. Olmaması için güvenlik tedbirleri üst seviyede tutulacak” açıklamalarını yapmıştı.

EBA İlk Haftadan Çöktü

Salgın sebebi 2020-2021 eğitim öğretim dönemi 31 Ağustos’ta uzaktan telafi eğitimiyle başlamış olmakla birlikte milyonlarca öğrenci online ders platformu olan Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sistemine girememiş, sisteme girişte sistem yoğun uyarısı ile karşılaşmıştı. Selçuk ise konuyla ilgili "(EBA'daki yoğunluk) bu bizim için olumlu bir haber çünkü inanılmaz bir talep var. Özellikle yüz yüze eğitimin başladığı günlerde bu talepte bir sıçrama oluştu. Bunla ilgili teknik arkadaşlar çalışıyor” ifadelerini kullanmıştı.

Online Dersin Mantığı

Birçok öğretmen, öğrenci ve idareci ise uygulamadaki birlikten şikayet ediyor. Bu noktada bazı okullarda yüz yüze eğitimin açık hava da olsa devam etmesi, öğrenci sayısının azaltılarak eğitim verilmesi gibi durumlara rastlanıldığı ifade ediliyor. Özellikle öğretmenlerin hem uzaktan canlı derse hem de yüz yüze eğitime devam etmesi gibi ikili bir uygulamanın mantıksız olduğu, bütünlük içinde öğretmenler ve öğrenciler için en iyi uygulamanın net olarak belirlenmesi gerekmektedir.

Editör: TE Bilisim