Korona virüs önlemleri sebebi ile geçtiğimiz mart ayından itibaren uzaktan eğitim şeklinde devam eden uygulama yeni eğitim ve öğretim yılı için de uzaktan eğitimle başlamıştı. Yüz yüze eğitimin ilk uygulaması için bugün birinci sınıflar ve okul öncesi için başladı. Bu noktada merak edilen konularda biri de okula tekrar dönen öğretmenler için okulların yüz yüze başladığı tarih olan 21 Eylül 2020 tarihi itibari ile ek ders ücreti ödenip ödenemeyeceği olmuştu. Konu ile ilgili olarak gündemde yer gelişmeye göre MEB Personel Genel Müdürlüğü tarafından 04.09.2020 tarihinde yayınlanan yazıya göre bu soruya cevap verildi.

Öğretmenlere Ek Ders Ücreti Ödenecek

MEB Personel Genel Müdürlüğü tarafından paylaşılan yeni eğitim ve öğretim yılının başlangıç tarihi olan 31 Ağustos 2020 tarihinden itibaren olmak üzere 31 Ağustos-18 Eylül tarihleri arasında öğretmenlerin canlı ders sayısı, haftalık aylık okutacağı ek ders karşılığını geçen öğretmenler ek ders ücreti alabileceği açıklanmıştı. Bu noktada canlı ders sayısını doldurmayan öğretmenler için ise ek ders ödemesi yapılamayacağı ifade edilmişti. Yüz yüze eğitimin başladığı 21 Eylül 2020 tarihinden itibaren ise canlı ya da yüz yüze yapılan dersler için ödemeler doğrudan yapılacak olup bu kapsamda ek dersin ise haftalık olarak 10 saati geçemeyeceği ifade edildi.

MEB tarafından yapılan son düzenleme ile 1 ve 4’üncü sınıflarda olan öğretmenler için 08:30 ile 20:20 saatleri için esnek, branş öğretmenleri için ise 24 saate kadar canlı ders görevi tanımlanmıştı. Bu durumda MEB tarafından tanımlanan canlı derslere katılan öğretmenler de yüz yüze eğitime katılan öğretmenler gibi ek ders ücretinden yararlanabilecek.

Ek Ders Ödemesi Nasıl Yapılır?

Temel memur maaş zammına göre artış olan ek ders ücretleri, maaştan ayrı ödenen bir ek tutardır. Bu noktada maaş dışında görev alınan ders saati üzerinden hesaplanmaya olup aylık olarak ek ders ücreti ay başlarında hesaplara yatırılarak ödenir. Ücretli öğretmenlere ödenen maaş aylık ek ders ücreti toplamı üzerinden alırken, sözleşmeli öğretmenlere ise kadrolu öğretmenler maaştan hariç olarak ek ders ücreti şeklinde ödenmektedir.