Korona virüs salgını sebebi ile 2020 2021 eğitim öğretim yılının 21 Eylül’e kadar uzaktan gerçekleştirileceği açıklanmıştı. 24 Ağustos itibari ile de öğretmenler için mesleki eğitim çalışmalarının başladığı biliniyor. Fakat Milli Eğitim Bakanlığı tarafından il müdürlüklerine gönderilen yazıda öğretmenlerin de uzaktan eğitim kapsamında canlı ders vereceği talimatının verildiği ifade edildi. Buna göre Bakanlığın yapmış olduğu çağrıda 3. Madde gereğince tüm öğretmenler tarafında canlı ders uygulaması gerçekleştirilecek ve canlı dersler EBA alt yapısı ya da Zoom gibi diğer açık kaynaklı ortamlarda gerçekleştirilecek. İşte gönderilen yazıya ilişkin detaylar ve diğer bilgiler.

Öğretmenlerin Canlı Dersi 31 Ağustos'ta Başlayacak

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk imzasıyla Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderilen yazının üçüncü maddesi gereğince tüm öğretmenlerin canlı ders vermesine yönelik talimat verildiği ifade edildi.

Yazıda konuya ilişkin olarak “Geçtiğimiz eğitim öğretim yılının ikinci dönemine ait derslerin kritik konu vekazanımlarına dair ders içerik videoları, TRT EBA İlkokul TV, TRT EBA Ortaokul TV veTRT EBA Lise TV kanallarında yayımlanacaktır.

EBA üzerinden sunulacak altyapıyla, açık kaynaklı diğer platformlar ve özelokulların kendi oluşturdukları platformlar üzerinden tüm öğretmenler tarafından Canlı Dersuygulamaları gerçekleştirilebilecektir” açıklaması yer aldı.

Ayrıca 31 Ağustos itibari ile Canlı Ders uygulamasının başlatılması için okul yönetimlerine ilgili tanımlamaları yapması için süre verilmiş bulunuyor.

Örnek Uygulama MEB İnternet Sitesinde

Bakanlık tarafından gönderilen yazıda açalı ders uygulamalarının nasıl olacağına dair örnek bir uygulama http://mufredat.meb.gov.tr/2019-20ikincidonem.html internet adresinden paylaşılmış olup öğretmenler bu programa göre kendi canlı ders çizelgelerini ve programlarını hazırlayabilecek.

Yüz yüze eğitime kadar olan sürede canlı ders anlatımı yapacak olan öğretmenler için yazıda ayrıca “Canlı Ders uygulamaları öğrencilerin 2020-2021 eğitim ve öğretim yılında devamedecekleri sınıfın öğretmenleri tarafından yapılacaktır. Uygulamanın hayata geçirilebilmesiiçin okullarda oluşacak şubelere 24-28 Ağustos 2020 tarihleri arasında okul idareleritarafından sınıf ve branş öğretmeni görevlendirilecektir” açıklamasına yer verildi.

Yüz yüze eğitimin başlama tarihine kadar öğretmenlerin canlı ders anlatım uygulanmasına devam etmesi muhtemel bu noktada MEB tarafından da “Hayat boyu öğrenme kurumlarında yaygın eğitim faaliyetleri yüz yüze devametmekte olduğundan bu kurumlarda görev yapan öğretmenler 31 Ağustos 2020 tarihiitibarıyla ilgili mevzuatı kapsamında görevlerine devam edeceklerdir” ifadeleri ile açıklık getirilmiştir.