Ülkemizde bilindiği üzer 700 bin civarı atama bekleyen öğretmen bulunuyor. Milli Eğitim Bakanlığı boşalan kadroların doldurulması ve açıkların da kapatılması için her sene düzenli bir şekilde öğretmen ataması yapmaya devam ederken 2020 yılı KPSS puanının tek yıl geçerli olması sebebi ile adaylar mağdur olmamak adına 60 bin atama istiyor. 60 bin atama olmadığı sürece adaylar mağduriyet yaşayacaklarını belirtiyor.

Nasıl Mağduriyet Yaşanacak?

2019 ve öncesi KPSS puanları öğretmenlik atamalarında iki yıl geçerli oldu. İki yılda toplam 80 bin kişilik atamaya başvuru yaptı adaylar. Ancak 2020 KPSS puanının artık tek sene geçerli olacağı duyurulunca adayların her sene sınava çalışması gerekecek ve başvuru yapacakları atama sayısı 4'den 2'ye hatta MEB atama yapmazsa 1'e düşecektir.

Daha önceki puanlar ile 80 bin kişilik atamaya öğretmenlerin başvurudğundan dolayı 2020 KPSS puanlı adayların mağduriyet yaşamamaları adına 2021 yılı için 60 bin öğretmen ataması talep ediliyor. Peki 60 bin atama olur mu?

60 Bin Atama Olur Mu?

Sayıştay raporlarına göre Türkiye'de 140 bin öğretmen açığı mevcuttur. Öğretmen sendikasına göre 80 binden fazla ücretli öğretmen var. Son verilerde salgın sürecinde idari izinli sayılan 62 bin öğretmen olduğu belirtildi. Filyasyon ekiplerinde öğretmenler görev yapıyor. Bu gibi durumlar öğretmen açığını ciddi derecede artırdı ve bu sene emekli olan öğretmen sayısı Kasım ayında geçen senenin 12 aylık dönemini geçti. Açığın artması 60 bin atama yapılmasını güçlendirmektedir.