Milli Eğitim Bakanlığı hali hazırda 1 milyon öğretmen ile 15 milyondan fazla öğrenciye eğitim fırsatı sunmaya devam ederken açığın bulunduğu bölgelerde ücretli öğretmenler görev yapmaktadır. Ücretli öğretmenlerin öğretmen okullarından mezun olması şart olmamak ile birlikte iktisat, ekonomi, maliye, mühendislik bölümleri, turizm vb. gibi hiçbir bölüm fark etmeksizin adaylar ücretli öğretmen olarak alınabilmektedir. Peki Türkiye geneli kaç bin ücretli öğretmen bulunuyor?

Ücretli Öğretmen Sayısı Nedir?

Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de ücretli öğretmen sayısı 80 bin civarı olarak belirtilmiştir. Türk Eğitim-Sen verilerine göre 2020 yılı ücretli öğretmen sayısı 80.583 olarak açıklanmış olup 2019 yılı aynı döneminde yapılan ücretli öğretmen sayısının ise 83.783 olduğu duyuruldu.

Her sene 20 bin ile 40 bin civarında öğretmen ataması yapılıyor ancak kaliteli bir eğitim verebilmek için sınıfların mevcutları azaltılıyor, yeni okullar yaptırılıyor ve bu sayede eğitimde öğretmen açığı bitmemektedir. Örneğin 2019 ile 2020 yılında 40 bin öğretmen atandı ve 80 bin ücretli öğretmen vardı. Fakat 40 bin kişilik öğretmen atamasına rağmen ücretli öğretmen sayısı sadece 3 bin azaldı yani öğretmen atamalarının uzun süre daha minimum 40 bin civarlarında yapılması gerektiği görülmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığında ki öğretmen açığının kapatılması için 2021 yılına özel olmak üzere öğretmen adayları 60 bin öğretmen atamasının yapılmasını talep etmektedir.

Editör: TE Bilisim