Milli Eğitim Bakanlığı 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması ilanı yayımladı ve ilanda süreç normalde 2 ayda tamamlanırken bu sefer süreç 6 aya yayıldı. Adaylar halen mülakatlara dahi giremedi. Buna göre mağduriyetlerin yaşanmaması ve en az 110 bin kişilik açığın bulunduğu bakanlığa ek öğretmen atamasının yapılması talep edilmektedir. Şu ana kadar adaylar bir çok etkinlik düzenledi fakat resmen olumlu bir yanıt alınamadı. Peki MEB'in ek öğretmen atamasını yapması ihtimali nedir?

MEB Kendi Bütçesinden Atama Yapabilir Mi?

MEB'e eğer Maliye atama için ek bütçe vermezse MEB'in kendi bütçesinden atama yapma ihtimali var mı? MEB'in şimdiye kadar ki en yüksek bütçesi 2021 için verildi. Ancak bütçenin tamamı yatırım ve maaşlara gidiyor yani atama için MEB'in ancak yatırımlardan kısması gerekiyor. Öyle ki yetmeyen bütçe için 1 milyar liralık farklı bir kurumdan da ödemesiz ödenek alındığı görülmektedir.

İş Maliyede Mi Bitiyor?

MEB'in atama yapması için Hazine ve Maliye Bakanlığından kuruma atama onayının verilmesi gerekiyor. Şu ana kadar ki yapılan görüşmelerde Maliye'nin 20 binlik ilan için onay verdiği ve üstüne ilave için her hangi bir bütçe vermediği öğrenildi. Ancak durum geçen sene de aynıydı. Yani geçen sene de sadece 20 binlik ilan için bütçe verildi fakat sonrasında ilave ek atama için bütçe MEB'e tanınmıştı. Bu sebepten dolayı Maliye ya da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eğer izin verirse ek atama hızla çıkacaktır.

Takvimin Revizesi Şart Mıdır?

Ek atama olması için takvim revizesi şart mı? Böyle bir şart bulunmuyor. Çünkü ilk atama Eylül ayının ikinci haftasında sonuçlanıyor. Ek atama Mayıs ayı gibi gelse ve sözlü mülakatlar Haziran ile Temmuz ayında tamamlanmasa ikinci atamada yerleşecek olan adaylard Eylül ayında yerleşebilir. Bu sayade takvim revizesi yerine kontenjanlar üstüne eklenecek ve ekte düşük puan ile uygun bir şehre giden adayların yerine yüksek puanlı adaylarında gitmesi sağlanabilir. İşin Olsa ekibi olarak bizlerde ek öğretmen ataması için umutlu bekleyişimizi sürdürüyoruz çünkü 43 bin kişi öğretmen değilken ücretli öğretmenlik adı altında öğretmenlik yapmaya devam etmektedir.

Editör: TE Bilisim