Daha önceki yıllarda da gündeme gelen bir sorun olarak askerlik ve zorunlu hizmet süreci birçok kişinin mağduriyetine yol açabilmektedir. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde ilgili konuya ilişkin bir düzenlemenin olmaması zorunlu hizmet süresinde askere giden bir öğrenmenin fazladan zorunlu hizmet yapması sorununa yol açmaktadır. Bu yıl itibari ile özellikle askere giden öğretmenlerin zorunlu hizmet sürelerinin Eylül 2020’de bitmesi durumunda birçok kişi mağduriyet yaşayacaktır. Öğretmenler ise bu sürenin Ekim ya da Kasım 2020 tarihleri için belirlenmesini talep ediyor.

Yönetmelik Gerekleri

Öğretmen olarak askerlik görevini yapmadan önce temel askerlik eğitimi almakta olanlar temel askerlik eğitiminden sonra, zorunlu hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında öğretmen olarak askerliğini tamamlayabilmekte olup yönetmelik gereği öğretmenlerin askerde geçirdiği süre zorunlu çalışma süresinden sayılacağı açıklanmıştı. Fakat Mehmet Güleç’in de belirttiği üzere 52. Madde’nin 1. fıkrasında, “Öğretmenlerden yer değiştirme yapılacak yılın 30 Eylül tarihi itibari ile kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar...” şeklindeki ifadesi gereğince 3 yıl çalışmadan askere giden bir öğretmen, terhis olduktan sonra kısa dönem askerlik kapsamında 6 ay, uzun dönemde ise 1 yıldan fazla fiili olarak çalışmak zorunda kalacaktır.

Mağduriyet Önlenmeli

Zorunlu hizmet ve askerlik konusu çözülmesi gereken bir sorun olmakla birlikte özellikle öğretmenlerin bu yıl içinde bu mağduriyeti yaşamaması için bakanlık tarafından 30 Eylül olan bu sürenin yeniden belirlenmesi birçok öğretmen tarafından talep edilmektedir. Zira tarihin değiştirilmemesi öğretmenlerin fazladan en az 6 ay daha zorunlu hizmet yapmasına neden olmaktadır. Öğretmenler bu konu ile ilgili olarak seslerini sitemiz aracılığı ile duyurmuş olup yetkililerden gereken önlemlerinde alınmasını talep ediyor.

Editör: TE Bilisim