Milli Eğitim Bakanlığı her sene ortalama Aralık ayında alan değişikliği müracaatlarını açmaktadır. Gelen müracaatlar doğrultusunda 2.500 ile 3.000 öğretmenin alan değişikliği sağlanmaktadır. Peki bu durum branş atamalarını azaltıyor mu? Öğretmen atamalarını ilgili husus yansıyor mu? Aklınızda bulunan tüm soruların yanıtlarını bu içeriğimizde veriyoruz.

Genel Atamalara Yansıyor Mu?

Alan değişikliği öğretmenlerin branş değişikliğini kapsamaktadır. Yani mevcuttaki genel norm boşlukları dolmadığı için Milli Eğitim Bakanlığının atamalardaki genel sayıya her hangi bir etkisi olduğu düşünülmemektedir.

Branş Atamalarına Yansıyor Mu?

Alan değişikliği ile daha çok Sınıf Öğretmenliği branşından Beden Eğitimi Öğretmenliği, Fen Bilimleri Öğretmenliği, İlköğretim Matematik Öğretmenliği, Rehber Öğretmeni gibi branşlara geçebilmektedir. Bu durum branşlardaki norm oranını değiştirdiğinden dolayı atamaları etkileyebilir.

Örneğin Sınıf Öğretmenliğinden 500 kişi Fen Bilimleri öğretmenliğine geçerse, genel atamalarda Fen Bilimlerine verilecek olan kadronun azalmasına ve Sınıf Öğretmenliğine verilen kadro artabilir. Tabi geçiş yapılan branşta çok fazla açık varsa (Din Kültürü Öğretmenliği, İngilizce Öğretmenliği vb.) bu durum branş atamasını etkilemeyecektir.

Alan geçişi önceki yıllarda branşın kapsadığı tüm diğer branşlara yapılabilir şeklindeydi ancak yapılan güncellemeler ile bu durum ortadan kalktı. Şu anda adayların branş değiştirebilmesi için o branştan da mezun olması gerekmektedir.

Editör: TE Bilisim