Açık öğretim lisesi 1992 senesinde açılmasına karar verilip kurulmuştur. Lisenin temel prensibi uzak öğretimi esas almaktır. Açık öğretim lisesinde okuyan öğrenciler, örgün öğrenimine devam eden öğrencilerle paralel eğitim almaktadırlar. Öğrenciler eğitimlerini basılı yayın, TV yayınları aracılığı ile alırlar. Günümüz de lise toplam 4 sene olduğu için açık öğretim liseleri de aynı şekilde 4 yıl ve 8 dönemden oluşmaktadır. Fakat 18 yaşını geçmiş bireyler için yılda 3 kez sınav hakkı tanınmıştır. Şayet bu haktan faydalanılırsa açık lise (AÖL) 2,5 sene gibi kısa bir zamanda bitirilebilir.

Kimler Açık Öğretim Lisesine Kayıt Olabilir?

  • İlköğretim veya ortaokul mezun olan bireyler,
  • Lise döneminde 2 sene sınıf tekrarı yapan öğrenciler,
  • Aşağıda verilmiş olan ismi geçen liseden ayrılmış olan öğrenciler;
  • Genel lise veya mesleki liseler, Anadolu öğretmen liseleri, askeri ve polis okulları, sağlık meslek liseleri, güzel sanatlar lisesi, resmi veya özel Anadolu liseleri, sosyal bilimler lisesi, yabancı dil ağırlıklı liseler.
  • Açık öğretim lisesi veya mesleki açık öğretim lisesine kayıtlı olup fakat öğrencilik durumu olmayan öğrenciler için açık öğretim lisesi yada açık liselerden tastikname alan öğrenciler.

Öğrenciler önceden belirlenmiş olan tarihlerde senede iki kere sınava girer ve sınavdan aldığı krediler toplanır. Öğrencilerin mezun olma şartları ise en az 8 dönem olarak öğrenim görmesi, toplam kredisinin en az 192 olması, dil ve anlatım dersi başta olmak üzere almış oldukları diğer zorunlu derslerden de başarı göstermesi gerekmektedir. Açık lise mezunları da normal lise mezunları gibi üniversite sınavlarına girerek istedikleri üniversiteyi okuma haklarına da sahiptirler.

Editör: TE Bilisim