Milli Eğitim Bakanlığının 2021 yılında ki öğretmen atamalarında formasyona yönelik değişikliğe gidileceği biliniyordu. Ancak gelen açıklamalar, yapılan yorumlar kafaları karıştırdığı için adaylar net bilgi sahibi değildi. 500 engelli öğretmen ataması neticesinde artık durum kesinleşti. Formasyon ile atamanın nasıl olacağı, yüksek lisans zorunluluğuna yönelik gerekli bilgiler paylaşıldı.

Formasyonu Olan Aday Atanamadı

Milli Eğitim Bakanlığı 500 engelli öğretmen atamasında formasyonu olanlar atanamadı. Konu ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığına başvuru yapıldığında resmi bilgi geldi. İşte MEB'in yaptığı açıklama: "Pedagojik formasyon eğitimi kazanç kapısı olarak görülüyordu. Öğrencilerin paralarının ve umutlarının sömürülmesine 'dur' demek için kaldırdık. Bundan sonra Öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans (ÖMB-TZYL) programları açılacak. Daha önce alınan formasyon belgeleri geçerli olmakla birlikte, yeni mezun olanlardan bundan sonra başvurularda ÖMB-TZYL belgesi istenecek."

Yeni Mezunları Etkileyecek

Bundan önceki bölümlerden mezun olup formasyonu olan adaylar öğretmen olarak atanabilecektir. Ancak yeni mezunlar artık formasyon alarak öğretmen atamasına başvuramayacak. Öğretmen olabilmeleri için öğretmenlik meslek bilgisi yüksek lisansını yapmaları gerekecek. Bu yüksek lisans tezsiz olduğu için geçmek daha kolay olacak ve içeriğinde Eğitim Fakültesinden mezun olanların aldığı en az 8 9 derslik eğitim bilimleri dersleri olacak. Yani ölçme ve değerlendirme, materyal tasarımı, program geliştirme, sınıf yönetimi, öğretim yöntem ve teknikleri, rehberlik, özel eğitim, gelişim psikolojisi, öğrenme psikolojisi gibi eğitim bilimleri dersleri olacaktır.