Milli Eğitim Bakanlığı MEB bilindiği üzere 18 milyon öğrenciye hizmet vermektedir. Bu öğrencilere hizmet verebilmek için öğretmen, memur, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, müdür yardımcısı, müdür, temizlik görevlisi, güvenlik görevlisi gibi alanlarda atamalar yaparken toplam personelin 1 milyon 300 bine yakın olduğu öğrenildi. Buna göre yurt geneli en az 107 bin 909 öğretmen ihtiyacının olduğu da belirtildi. İl MEM kontenjanlarına göre bu sayıya ulaşılmış olup bazı branşlarda ki ihtiyaçları aşağı bölüme ekliyoruz.

En Çok Açık Hangi Branşlarda Var?

107 bin 909 kişilik öğretmen ihtiyacı varken emeklilerinde olması neticesinde bu açık daha da artacaktır. Peki en çok hangi sınıflar da açık var. Buna göre bazı branşlardaki durumlar şöyle sınıf öğretmenliği 8 bin 854, İngilizce öğretmenliği 7 bin 83, ilköğretim matematik öğretmenliği 4 bin 420, fen bilimleri öğretmenliği 3 bin 195, rehberlik öğretmenliği 5 bin 35, Türkçe öğretmenliği 3 bin 507, okul öncesi öğretmenliği 3 bin 432, sosyal bilgiler öğretmenliği bin 286, beden eğitimi öğretmenliği 2 bin 503, müzik öğretmenliği 2 bin 632 olarak belirtildi.

Kadrolar Kaç Yılda Dolar?

Milli Eğitim Bakanlığının sene de 20 bin kişilik ataması ancak emeklileri karşılıyor denebilir. Buna ek olarak 20 bin, 30 bin, 40 bin gibi daha atamalar yapmalı ki yıl içerisinde kadroların bir kısmı daha doldurulsun. Eğer sene de 40 bin kişilik atama baz alınırsa 5 seneden daha fazla sürede kadroların halen dolamayacağı ön görülmektedir. Kadrolar dolmadıkça önlisans mezunlarının dahi yaptığı ücretli öğretmenlik sisteminden öğrencilerin ve velilerin nitelikli eğitim alamadıkları ön görülüyor. Bu sebepten dolayı atamaların hız kazanması gerekiyor.

Editör: TE Bilisim