Adayların bu sene yapılmış olan sınavlardan beklenilenin altın da puanlar almasından dolayı barajlar düştü. Geçen yıllar ki sınav sonuçlarına göre genel olarak tüm sınava giren adayların puanları düşük alması barajı da etkilemiş oldu!!!

2021 Haziranın 26-27 3 oturum olarak yapılmış olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın ilkoturumtu.Temel Yeterlilik Testi’ ne 2 milyon 416 bin 974 aday girmişti. Alan Yeterlilik Testi’ne ise tam olarak 1 milyon 627 bin 145 aday giriş yaptı. En son yapılan oturum Yabancı Dil Testi ’neise giren adayların sayısı 104 bin 917 olmuştu.

AYT ‘Ye Giren Adaylar Başvuruları Ne Zaman Yapabilecek?

Öğrencilerin başvuruyu ne zaman yapması gerektiği OSYM tarafından açıklandı!! İşte o duyuru;Bizzat ÖSYM’nin Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün’ ün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre 2021-YKS tercihlerinin 5 Ağustos ve 13 Ağustos tarihleri arasında alınacağını duyurdu.

Başvuru yapacak olan öğrencilere yönelik ise belirtilen açıklamada Su yöndedir. Geçen baz alındığın da 350-400 bin daha az adayın barajı geçtiğinin belirlendiği bildirildi. Bu nedenle de üniversitelerin doluluk oranına yansıyacağı bekleniyor. Özellikle de vakıf üniversitelerinin doluluk oranları yüzde 65’lere düşmesi mevzu olabilir. Fakat bu durum öğrencilerin düşüm barajı yüksek bir çok okulu tercih edebilmesi bakımından öğrencileri oldukça mutlu etti.

Baraj Puanların Düşmesi Kontenjanları Etkileyecek Mi?

Evet kesinlikle kontenjan sayıların da değişiklik olacağı aşikâr bir durumdur. Başvurular da baraj puanlarının düşmesi daha çok tercih edecek aday sayısı ortaya çıkarmaktır. Bu yüzden doluluk oranlarına bakıldığın da vakıf üniversiteleri tehlikenin farkına varırsa burs koşullarını ve diğer olanaklarını esneterek öğrenci alacaktır. Sınav sonrasın da vakıf üniversitesi tercih edebileceğini düşünen birçok aday vardı.

Fakat şuan bu adaylar devlet üniversitesine girebilir durumda. Bu durum ise en çok Kıbrıs üniversiteleri sonra da vakıf üniversitelerini etkiler. Ayni zaman da barajda sıralama şartı isteyen devlet üniversitelerinin inşaat, mühendislik, mimarlık gibi bölümlerinde de değişimler olacaktır. Bu yön de kontenjan boşlukları 20 bini geçebileceği söyleniyor.