Milli Eğitim Bakanlığı son 23 yılın en düşük öğretmen ataması yapması ile gündeme gelmeye devam etmekte olup adaylar 19.940 kişilik öğretmen ataması sayısının artmasını talep ediyor. Öyle ki gelen verilere göre sadece mesleği öğretmen olmayan kişiler yerine dahi atama yapılsa iyi bir sayıda açık kapanacaktır. Eğitim-Sen verilerine göre MEB'de mesleği öğretmen olmadığı halde, formasyonu - alan yetersizliğine rağmen 41.548 kişi öğretmenlik yapıyor. Bu durum çocukların iyi eğitim almasının, iyi bir üniversiteyi kazanmasının, iyi bir meslek sahibi olmasının, iyi bir liseyi kazanmasının önüne geçebilir. (Türk Eğitim-Sen ücretli öğretmen verilerine https://turkegitimsen.org.tr/icerik_goster.php?Id=13456 sitesinden ulaşabilirsiniz. Kaynak olarak ilgili veriler kullanılmıştır)

Hiçbir Meslekte Ücretli Sistemi Yok

Polis, asker, doktor, hemşire, itfaiye eri, zabıta... hiçbir meslek grubunda ücretli öğretmen sistemi yokken MEB'de ücretli öğretmen sistemi var. Öğretmenlik bölümü olmayan Ön lisans mezunu olup öğretmenlik yapan 8.268 kişi, öğretmenlik bölümü olmayıp lisans mezunu olup öğretmenlik yapan 33.280 olarak Eğitim-Sen geçen sene duyuru yaptı. Toplam ücretli öğretmen sayısı ise 81 binden fazla gözüküyor. Üstelik kalan 37 bin kişi de öğretmen olmasına rağmen kendi branşında çalışmıyor. Yani Fizik bölümü mezunu Sınıf öğretmenliği, Okul Öncesi mezunu, Kimya öğretmenliği, Müzik bölümü mezunu Fen Bilimleri gibi bölümlerinden çok bağımsız derslere girebiliyor. Yine tarla bitkileri mezunu Matematik dersine, Ziraat Teknikeri Sınıf Öğretmenliğine, Radyoloji Mezunu Beden Eğitimi öğretmenliğine girebilmektedir. Adaylar biran önce ücretli öğretmenlik sisteminin kaldırılmasını istiyor.

Yerine Öğretmen Ataması İsteniyor

Ücretli öğretmenlerin yerine ataması yapılmayan öğretmenler biran önce gerçek öğretmen atamasının yapılmasını talep ediyor. Çünkü 41.548 sayısı oldukça fazla ki her öğretmenin 5 sınıfı olduğu düşünüldüğünde ve ortalama 100 - 125 öğrencisi olduğu baz alınırsa (sınıfların 20-25 kişiden hesabı düşünülmüştür) şuanda öğretmenlik mesleğinde olmadığı halde öğretmenlik yapan kişilerin 5 milyon kişinin dersine girdiği düşünülebilir. Yani bu sayının 3,5 - 4 milyondan fazla olduğu tahmin edilmektedir. Öğretmenler atamalarının artması için https://twitter.com/ogrtmnlrpltfrmu ve https://www.instagram.com/ogrtmnlrpltfrmu/ sayfaları üzerinden bir araya gelerek etkinlikler düzenlemektedir.

Editör: TE Bilisim